FORUM / Forestillingskritikker / 2001
(annonse)

Denne side endret
5. februar 2003

HOVEDSIDE
Om Teaternett
FORUM
Forestillingskritikker
Bokanmeldelser
Debatt
SØK



Forestillingskritikker 2001
2002 2001 2000 1999

Moralsk og livlig Pinocchio
Det er noe befriende over den sterke moralske grunntonen i Det Norske Teatrets oppsetning Pinocchio. Ingen finurlige omskrivninger, men rett på sak. Det moralske anliggendet gir forestillingen liv og nerve.
Publisert 12. november 2001.

LES MER

Forfrisket Kardemommeby
Regissør Alexander Mørk-Eidem har gjøvet løs på tradisjonsbundne Kardemommeby med humor og entusiasme. Det har skapt en tenning i ensemblet på Nationaltheatret som stråler ut fra hver enkelt av aktørene.
Publisert 25. oktober 2001.

LES MER

Magisk Aften på DNS
Et inspirert ensemble og sprek scenografi blandet med heftig musikk. Dette er trylleformelen som får Roald Dahls Heksene til å bli høstens publikumsfulltreffer på Den Nationale Scene i Bergen.
Publisert 22. oktober 2001.

LES MER



Formfrisk Kafka
Det må en koreograf til for å se nytt på teatret. I sin debut som teaterinstruktør skaper Jo Strømgren et friskt og vitalt teater, skriver anmelder Ingvild Bræin om Kafkas Forvandlingen på Den Nationale Scene.
Publisert 4. oktober 2001.

LES MER


Usentimental rørende
- Forestillingen bærer preg av en klar tanke og et samspilt, entusiastisk ensemble, som også står for mye godt detaljspill. Livet X 3 er blitt en humoristisk og vital oppsetning, som er usentimentalt rørende. Dette mener anmelder Ingvild Bræin.
Publisert 27. september 2001.

LES MER

Forvirrende folkefiende
- En folkefiende på Den Nationale Scene i Bergen er en forvirrende oppsetning. Den sliter med å nå fram med sitt budskap. Anmelder Ingvild Bræin er ikke spesielt fornøyd.
Publisert 24. september 2001.

LES MER

Småtam og kaotisk flørt
Oppsetningen av De tre musketerer på Nationaltheatret er i utgangspunktet en meget generøs gest til publikum. Men flørten mangler den intensitet og lidenskap som skulle få oss til å dåne henført som madame Bonacieux.
Publisert 17. september 2001.

LES MER

Stort vingespenn
Forestillingen Doble vinger i Hamar Domkirke maktet blant annet å krysse et moderne musikalsk uttrykk med poetisk lek og alvor. Teaternetts anmelder opplevde en magisk stund i de sakrale omgivelsene. 
Publisert 30. august 2001.

LES MER

Royal regi
Flinke assistenter og inspisienter som Bentein Baardson og Jens Stoltenberg til tross: Kronprinsbryllupet hadde en regissør: Det var Haakon selv, som med kunstnerisk presisjon formidlet sitt budskap, skriver Teaternetts anmelder.
Publisert 27. august 2001.

LES MER

Upolert Jesus i steinbruddet
Erik Røe som Jesus får deg til å lytte etter ordenes mening, Heine Totland som Judas er den sceniske drivkraft, mens Noora Noor nytolker de kjente Maria-sangene. Steinbruddet i Fjæreheia passer til Jesus Christ Superstar.
Publisert 23. juli 2001.

LES MER

SKATTEFUNN i teaterteltet
Det er noe suggererende og samtidig dypt skremmende over det å være et barn på havsseilas blant kjeltringer og eventyrere. Andreklassingene fra Statens Teaterhøgskole byr på en renskåret og spennende fortelling fra det klassiske repertoar: Skatten fra Sjørøverøya av Robert Louis Stevensson spilles i sommer i teaterteltet i Frognerparken.
Publisert 28. juni 2001.

LES MER

En stemme for de STEMMELØSE
"Det er nå engang en forunderlig og vakker idé: Å gi stemme til middelmådigheten. Ikke til den vilkårlige og forbigående middelmådigheten, ikke til en gjennomsnittlig Grand Prix-sang - men til den store og konstante, skjebnetunge middelmådighet." Ingvild Bræin har sett Amadeus på Den Nationale Scene i Bergen.
Publisert 5. juni 2001.

LES MER

Finstemt STRINDBERG
"Helt mot slutten beveger instruktør Johannessen seg faretruende mot kanten av det vi kan tåle av avslutningsklisjeer, men klarer på mirakuløst vis å holde seg innenfor - og isteden bevege." Den Nationale Scene spiller "Påske".
Publisert 30. mai 2001.

LES MER

Det daude EUROPA
I 1999 vart Dag Solstad sendt på Interrail av performancegruppa Baktruppen. Utstyrt med minidisc og med ordre om å ta opp seg sjølv snakka, reiste han frå Moskva til Dublin. Resultatet er ei framsyning med fokus på tid, minne og historie.
Publisert 4. april 2001.
LES MEIR


Nytt gammalt TEATER
Västanå Teater frå Sunne i Värmland har gjesta Hamar, med framsyninga "Herr Arnes penningar", skreven av Selma Lagerløf. Vår anmeldar likte svært godt det han såg.
Publisert 27. mars 2001.
LES MEIR

Sterk Hedda Gabler,
men hvor ble det av LIDENSKAPEN?
"Av og til tror jeg at jeg har anlegg for kun en eneste ting; og det er å kjede livet av meg" sier Hedda Gabler. Kjedelig ble det ikke å overvære Teatret Vårt sin premiere på Hedda Gabler i Ålesund torsdag 15.mars. For fulle hus og til stor applaus ble ålesundere og tilreisende underholdt og forhåpentlig berørt i Parken kulturhus.
Publisert 26. mars 2001.
LES MER

Et PUST av TEATER
Lasse Åkerlunds figurteaterforestilling Macbeth gir en åpenbaring av hva teatret innerst inne kan dreie seg om. Her finnes ingen passiv part, men kontakt og dialog allerede før dørene åpnes.
Publisert 22. mars 2001.
LES MER

Levande DVERGAR
Eit Disney-vant publikum tok svært godt i mot Riksteatrets "Snehvit og de syv dvergene" i Ørsta. For dokkene levde og historia fengde. Spenninga var der til siste slutt.
Publisert 15. mars 2001.
LES MEIR


NYDELIG Nasse Nøff
Ole Brumm og vennene hans er ikke lette å bringe til scenen. Hverdagsdramatikken, og hovedpersonens saktmodige klokskap, er lite tilpasset den hektiske underholdningen barn er blitt vant til i dag.
Publisert 4. mars 2001.
LES MER


TAM OSCAR WILDE
Det er en fryd å bli utsatt for Oscar Wildes sans for språk og formuleringer, og hans skarpe blikk på mennesker. Jeg er allikevel i tvil om hvorvidt Hvem er Earnest er et spesielt viktig stykke å presentere i dag, skriver anmelder Ingvild Bræin.
Publisert 21. februar 2001.
LES MER


Etterhvert EN FORNØYELSE
Den Nationale Scenes oppsetning av Seks personer søker en forfatter står lenge bom stille, skriver vår anmelder. Skuespillerne er som statuer. Replikkene blir til flate ordflommer. En verkende stillstand. Men - etterhvert løsner det.
Publisert 20. februar 2001.
LES MER


Shakespeare til ungdommen!
Oppsetningen av "Romeo og Julie" på Det Norske Teaterets hovedscene er ikledd et språk og en form som bør ha stor appell til et yngre publikum. Shakespeares klassiske kjærlighetsdrama formidles i et tempo som ligger nær vår egen ungdomskultur.
Publisert 12. februar 2001.
LES MER

Flammefjes tenner tankene
Nationaltheatrets Flammefjes er en intens utfoldelse av uttrykksmidler, men det er først og fremst tankene som får næring. Foreldrehatet og familieintimitet uten nærvær er temaer som treffer intellektuelt.
Publisert 8. februar 2001.
LES MER

Langtekkelig spill om tid
Tiden som tema rammer også forestillingen selv på en negativ måte. Snart kjem tida er et samtidsdrama der blant annet genreblandingen fungerer dårlig, og der kritikken mot det bestående ikke blir besk eller klar nok.
Publisert 5. februar 2001.
LES MER

Wilsons Woyceck: RÅTT og FINSLIPT
Hva gjør at Robert Wilsons forestillinger fremdeles fascinerer? spør våre to anmeldere som har sett Woyceck i København.  De svarer selv: Det handler om forførelseskunst på høyt nivå, en elegant blanding av underholdningsshow og avantgarde.
Publisert 2. februar 2001.
LES MER


Livets GÅTE sett med dødens KLARSYN
- November av Lars Norén, med forfatteren som regissør,  har sin styrke i de estetiske veridene, mener Teaternetts anmelder. - Livet forstått gjennom døden er tema, innrammet av flertydighet og symbolisme, skriver Jan Flæte.
Publisert 17. januar 2001.
LES MER

Forestillingskritikker fra
2000 LES MER
1999 LES MER

Teaternett vil presentere kritikker av norske teaterforestillinger. Vi tar gjerne imot kritikker også fra teaterpublikum.  Har du vært på en teaterforestilling i Norge eller utlandet og vil dele opplevelsen med andre? Send oss en kritikk og vi vil vurdere å publisere den hos oss,  eventuelt i vår debattseksjon. Vi tar gjerne inn flere kritikker fra samme forestilling dersom de er interessante nok. Kritikker blir publisert under fullt navn. Vi gir ikke vederlag for innsendte kritikker uten at det er avtalt på forhånd, og innsendte artikler vil stå for innsenderens regning. Send oss også gjerne  tips! Vår adresse er: teaternett@teaternett.no