Annonsere hos oss?
AKTUELT / Arkiv

Denne side publisert
17. februar 2000

HOVEDSIDE
Om Teaternett
AKTUELT
Nyheter
Meldinger
Arkiv
SØKRiksteatret
GIR OPP UNGDOM


Unge Riks, Riksteatrets særlige satsing på ungdom siden 1994, legges nå ned. Riksteatrets sjef, Bente Erichsen, henviser til statsbudsjettet når hun forklarer årsaken. - Teatertilbudet til skoler er ikke Riksteatrets ansvar, sier hun til Aftenposten. Erichsen henviser til de frie gruppenes innsats som et godt alternativ.   Men Tove Bratten i Danse- og Teatersentrum lurer på "hvordan den lille robåten skal få gjort tankskipets jobb."

Endrer strategi
For kort tid siden skrev Teaternett om rapporten som evaluerer henholdsvis Riksteatrets og de frie gruppenes prøveprosjekt på formidlingssiden. Nå kommer meldinger om betydelige strategiendringer for Riksteatret: 80 skoler og 50 kulturhus strykes fra reiseruten. Ungdomssatsingen Unge Riks, er historie.
- Kulturpolitisk riktig, sier sjefen Bente Erichsen til Aftenposten. - "Syltetøy-metoden" er ubrukelig. Smører vi vårt tilbud tynt utover en for stor flate, er Riksteatret snart dødt, sier Erichsen.

Overlater til de frie gruppene
Skuespillerforbundets leder Agnete Haaland har til Dagbladet uttalt seg sterkt kritisk til nedleggelsen av Unge Riks. Skuespillerforbundet har også reagert negativt på at antall spillesteder kuttes ned. - Men teatertilbudet til skolen er ikke Riksteatrets ansvar, sier Riksteatrets sjef til Aftenposten.

Hun mener Norsk Scenekunstbruk, som er de frie gruppenes prosjekt for scenekunstformidling, nå vil få bedre levevilkår, og kaller det en fornuftig rolledeling mellom Riksteatret og de frie gruppene.

Ikke identisk
Daglig leder Tove Bratten i Danse og Teatersentrum tar positivt imot utfordringen fra Bente Erichsen, og ser ikke nedleggelsen av Unge Riks som en tragedie. Men hun aksepterer ikke å identifiseres med Unge Riks:
- Vi har aldeles ikke bygd opp et tilbud som ligner mye på Unge Riks, slik Bente Erichsen hevder, sier hun til Aftenposten.

Den betydelige forskjellen ligger i at Scenekunstbruket har aktivisert mottagere, mens Riksteatret besøker passive mottakere. Bratten framhever det som var konklusjonen i
evalueringsrapporten "Teater ut i by og bygd?": De frie gruppene har gjort seg nytte av den kompetansen som ligger i de fylkeskommunale kulturetatene.

Tyngre produksjoner
Riksteatrets strategi blir nå å legge vekt på tyngre oppsetninger, både familiestykker og klassikere. Disse skal spilles i et antall kulturhus som er færre enn tidligere, og som dermed skal få hyppigere tilbud:
- Det vil skape mer liv i de viktige kulturhusene, sier hun.

Relaterte linker:
Det egenrådige Riksteatret Av IdaLou Larsen. Teaternett (med tillatelse fra Nationen) 28. mars 2000
God informasjon fra Riksteatret Av IdaLou Larsen. Teaternett (med tillatelse fra Nationen) 28. mars 2000
Riksteatret og regionteatrene Av Morten Borgersen. Teaternett 28. mars 2000
Riksteatret gir opp ungdom Teaternett 17. februar 2000
Arver gjerne ungdommen Av Trygve Aas Olsen. Dagbladet 16. februar 2000
Frie grupper slår ut Riksteatret Teaternett 7. februar 2000
Opprørt over Erichsen Av Espen Harpestad Mikalsen. Dagbladet 4. februar 2000
Birkeland i teaterdebatten: Legg ned Riksteatret Teaternett 20. oktober 1999


NYHETER  MELDINGER

 


Teaternett formidler nyheter fra norsk og internasjonalt teater. Hjelp oss å være oppdatert! Skjer det noe der du er - send oss et tips! Vår epostadresse:  teaternett@teaternett.no


Ansvarlig redaktør av Teaternett er Stein Kippersund, Torstadvegen 46, 2335 Stange
Teaternett har org.nr. 980 247 781. E-post-adresse er teaternett@teaternett.no