AKTUELT / Nyheter
(annonse)

Denne side publisert
4.april 2002

HOVEDSIDE
Om Teaternett
AKTUELT
Nyheter
Meldinger
I mediebildet
Artikler

Arkiv
SØK<">

Innstillingen fra Scenekunstutvalget:
Regionteatrene SKJELVER,
Frie grupper JUBLER

Tirsdag leverte scenekunstutvalget sin innstilling. Det er brennbart stoff. De legger opp til at regionteatrene må slåss om midlene på lik linje med frie grupper.

Dramatisk
Forslaget vil innebære en dramatisk endring for regionteatrene rundt omkring. Fra å leve trygt og sikkert vil de nå måtte søke gang på gang om penger, for hver eneste nye forestilling. Pengene skal fordeles av et scenekunstråd, som vil bli et voldsomt maktsentrum i teater-Norge. De store teatrene i hovedstaden skal bevares som nasjonale institusjoner, mens Den Nationale Scene i "rykker ned" og blir til landsdelsteater.

Sentralisering?
Teatersjef ved Teater Ibsen, Inger Buresund, sier til VG at det virker underlig at det kunstneriske ansvaret skal flyttes fra lokalt plan til en sentralistisk komité. Dette scenekunstrådet skal altså være bestemmende for reportoiret ved svært mange teaterscener i Norge. Pengene skal finfordeles til enkeltprosjekter. Scenekunstrådet skal strør 150 millioner utover teater-Norge hvert år, og deres kunstneriske skjønn skal ikke kunne ankes. Teatersjef ved Teatret Vårt i Molde, Carl Morten Amundsen, sier til Sunnmørsposten at han frykter nedlegging som følge av forslaget.

Jubel blant de frie grupper
De frie gruppene er naturligvis lykkelige over å få tilgang til en så stor pengesekk. Men man kan undre seg om Lars Haukaas, utvalgets leder, har fått oppfylt sine ønsker. Han sa til Nationen i fjor at mindre av teatrenes energi burde gå til å søke om penger. Men med scenekunstrådet vil nettopp prosjektbeskrivelser og søknader være enda mer sentrale enn før. 

Slutt på faste ansatte skuespillere?
Scenekunstutvalget foreslår at alle som driver med kunstneriske prosesser i teatrene, skal være unntatt fra arbeidsmiljølovens § 58 a. Det er paragrafen som begrenser adgangen til midlertidige ansettelser. Trygghet og forutsigbarhet skal således reduseres for både den enkelte skuespiller, og for teatrene som institusjoner.

Les mer om dette i Mediebildet.

 


NYHETER  MELDINGER

Teaternett formidler nyheter fra norsk og internasjonalt teater. Hjelp oss å være oppdatert! Skjer det noe der du er - send oss et tips! Vår epostadresse:  teaternett@teaternett.no

-  

Ansvarlig redaktør av Teaternett er Stein Kippersund, Myrvegen 14, 2312 Ottestad
Teaternett har org.nr. 980 247 781. E-post-adresse er teaternett@teaternett.no