INSTRUKTØRER / Haukur J. Gunnarsson
Tilbake til Haukur J. Gunnarssons presentasjonsside

"Skoavdnji", Beaivváš Sámi Teáhter

Urpremiére i Kautokeino 11. november 1994.
Alle fotos: Ola Røe.

Manus:
Inger Margrethe Olsen. Regi: Haukur J. Gunnarsson. Scenografi: Bernt M. Bongo.
Kostymer: Ingrid W. Olsen. Lysdesign: Kristin Bredal. Musikk: Leo Gauriloff.
Skuespillere: Anitta Suikkari, Svein B. Olsen, Igor Ántte Áilu Gaup, Inga Juuso, Toivo Lukkari, Mary Sarre.


” Kabukitradisjonen fornemmes i det enkle, strenge, nesten nakne scenebildet der absolutt alt unødvendig er fjernet. I dette strenge spillerom kan alt skje. Dette er teater som skal sees, bevegelig teater med utsøkt bruk av farger og lys, av bevegelig lys og frossen bevegelse. Fra det folkelige og hverdagsnære stiger fortellingen opp til det magiske og mytiske plan. Det er et av teatrets store fortrinn som kunstart at det kan vise oss våre drømmer og tanker på scenen, mytiske bilder på hverdagens liv.

Det syns som om den islandske instruktøren Haukur J. Gunnarsson er i ferd med et stort prosjekt, nemlig å skape en helt ny samisk, for ikke å si nordisk teaterestetikk bygget på samisk kultur, moderne vestlig teater og islett av japansk kabukiteater som han har studert i mange år. Det er en uhyre kresen estetikk, en nakenhet i uttrykket som konsentrerer oppmerksomheten omkring det som er teatrets hovedvirkemidler, ordet og bevegelsen.

Beaivváš-teatrets forestillinger er enkle og vakre å se på. Det er et utpreget visuelt teater. Og det er en betagende opplevelse for den som kommer fra den ibsenske tradisjon hvor teatret er ordets kunst å se denne forestillingen som i minst like høy grad er bildets kunst, eller en kunst for øyet.”

Odd Sønvisen, Nordlys, 17.11.94

Til toppen av siden
Tilbake til Haukur J. Gunnarssons presentasjonsside