AKTUELT / Pressemeldinger
(annonse)

Denne side publisert
18. mai 2014

HOVEDSIDE
Om Teaternett
AKTUELT
Nyheter
Meldinger
I mediebildet
Pressemeldinger

Artikler

Kultur og samfunn
Ferie og fritid
Arkiv
SØK


Uredigert pressemelding
Fra Norsk Teater- og orkesterforening

Heddanominasjonene 2014

Nominasjonene til årets Heddapriser er nå klare! De prestisjefulle prisene deles ut under en festforestilling på Nationaltheatrets hovedscene søndag 15. juni. Årets konferansier er komiker Else Kåss Furuseth, så her er det duket for både spenning og underholdning!

Søndag 15. juni kl. 17.00 deles Heddaprisen ut for 17. gang av Norsk teater- og orkesterforening. Prisen har som formål å hedre fremragende prestasjoner i norsk scenekunst og stimulere til høy kvalitet. Nationaltheatret er vertskap for årets arrangement og inviterer til en festforestilling ledet av Else Kåss Furuseth på teatrets hovedscene.

Juryen har i teatersesongen 2013-2014 sett og vurdert mer enn 150 forestillinger over hele landet. Av disse har 21 forestillinger av 15 teatre/kompanier fått plass på nominasjonslisten, som teller i alt 34 nominerte i 10 kategorier. I tillegg kan juryen kåre en vinner i kategorien Særlig kunstnerisk innsats, og Heddakomiteen kåre en vinner av Æresprisen.

- Årets nominasjoner spenner fra gjendikting av Schiller og Holberg til dramatisering av Ole Ivars, sier jurymedlem Amund Grimstad. - Ved siden av det store spennet i sjanger og tematikk, kjennetegnes teateråret 2013-2014 blant annet av mange gode forestillinger for barn og unge, og stor grad av geografisk spredning på de nominerte, sier han.


Juryfavoritter og regidebutanter
Øverst på nominasjonslisten troner Alan Øyens over 5 timer lange Festspillepos «Coelacanth» og Tyra Tønnessens svarte komedie «Besøk av gammel dame» på Trøndelag Teater, begge med 4 nominasjoner. Tett etter følger barneforestillingen «Robin Hoods hjerte» som ble satt opp av Gisli Örn Gardarssons på Den Nationale Scene i høst. Denne er blant 3 nominerte barne/ungdomsforestillinger som også har hevdet seg godt i andre kategorier.

Verdt å merke seg er at 3 regidebuter av etablerte skuespillere er med på årets liste: Både Bjørn Sundquist sin versjon av «Mens vi venter på Godot» og Trine Wiggens «Det merkelege som hende med hunden den natta» har fått nominasjoner for skuespillerprestasjoner, mens Glenn André Kaadas debut «Perpleks» er nominert for beste regi.

Skuespillere og komikere
Skuespillere med komisk talent har også gjort seg bemerket i år. Komiprisbelønte Vidar Magnussen, kjent fra humorprogrammene «Underholdningsavdelingen» og «Side om side», kan hente en Heddapris for sin rolle som seremonimester i musikalen «Shockheaded Peter». Forestillingen gikk for fulle hus på Det Norske Teatret høsten og vinteren igjennom, og mottar nok en nominasjon for scenografien til Arne Nøst. De gjeve skuespillerprisene kan også gå til komiker og stand-up artist Eirik del Barco Soleglad i «Robin Hoods hjerte» og den nordnorske komikeren Finn Arve Sørbøe for hans tolkning av Jeppe på Hålogaland Teater.

Disse tre må dele nominasjonsplassene med Emil Johnsen for hans fremstilling av den autistiske gutten Christopher i «Det merkelege som hende med hunden den natta», og med Duc Mai-The og Sigmund Sæverud for deres tolkninger av henholdsvis Lucky og Pozzo i Riksteatrets og Det Norske Teatrets Godot-versjon.

Blant de kvinnelige skuespillerne som har imponert juryen finner vi to fremtredende Nationaltheatret-navn: Tidligere Heddaprisvinner og del av Komilab-trioen Mariann Hole i tittelrollen som Lulu, og fersk Gullrutevinner Henriette Steenstrup i vårens «Ole Ivars musikal».

Hole og Steenstrup får imidlertid skarp konkurranse av både Ingegjerd Egeberg i «En sporvogn til begjær» og Glimmerdalens Heidi Ruud Ellingsen, som fant veien til scenen via NRKs «Drømmerollen» i 2007. Frilansskuespiller Yvonne Øyen og relativt nyutdannede Renate Reinsve, som har rukket å få filmroller i «Oslo 31. august» og «Kompani Orheim» på CV’en, har også levert solide prestasjoner som kvalifiserer til nominasjoner.

Ny kategori for beste scenetekst
Nytt av året er Hedda for beste scenetekst, en pris som skal favne scenetekst i vid forstand. Prisen kan både hedre den sceniske tilnærmingen til og det skriftlige utgangspunktet for den fremførte sceneteksten. I dette første året har juryen både funnet plass til en originalskrevet tekst («Coelacant»), et oversetterarbeid («Tjue tusen sider» og «Røvarane») og en gjendiktning («Jeppe»).

Juryen
Juryen som i sesongen 2013-2014 nominerer og kårer vinnere til Heddaprisen har bestått av Amund Grimstad, Gunnar Germundson, Cliff Moustache, Tora Optun, Vidar Sandem, Astrid Sletbakk og Andreas Wiese.


KONTAKT:
For mer informasjon, intervjuavtaler med de nominerte og påmelding til prisutdelingen 15. juni, ta kontakt med:
Marianne Dyrnes Vallat, informasjonsrådgiver NTO
Tlf. 23 10 09 98 / 980 46 777
marianne@nto.no

Se også www.heddaprisen.no for pressebilder og informasjon om de nominerte.


Teaternett formidler uredigerte pressemeldinger fra norsk og internasjonalt teater. Teaternett mottar ingen betaling eller andre former for motytelser for denne tjenesten. Vi forbeholder oss retten til uten forklaring å publisere, eller la være å publisere innkomne meldinger. Hjelp oss å være oppdatert! Ønsker ditt teater å formidle noe - send oss en pressemelding!
Vår epostadresse:  teaternett@teaternett.no