AKTUELT / Pressemeldinger
(annonse)

Denne side publisert
27. mars 2014

HOVEDSIDE
Om Teaternett
AKTUELT
Nyheter
Meldinger
I mediebildet
Pressemeldinger

Artikler

Kultur og samfunn
Ferie og fritid
Arkiv
SØK


Uredigert pressemelding
Fra Den Norske Opera og Ballett

Nye fortellinger fra Operaen

Carmen som nyskapt ballett og Lady Macbeth fra Mtsensk satt til et fiskevær i Nord-Norge, er noe av det som står på programmet sesongen 2014/15 – Vi vil finne nye måter å fortelle historiene på, sier ballettsjef Ingrid Lorentzen og operasjef Per Boye Hansen.

Nasjonaloperaens første premiere blir Dmitrij Sjostakovitsj' Lady Macbeth fra Mtsensk, som regissør Ole Anders Tandberg har plassert i et kaldt og unådig fiskevær i Nord-Norge. Dette er en samproduksjon med Deutsche Oper Berlin, der den får sin premiere i januar 2015.

Nasjonalballetten åpner sesongen med Mesteraften med Jirí Kylián, der tre av koreografens mesterverk danses. Kompaniet regnes i dag som en sentral fanebærer av Kyliáns uttrykk, og til høsten skal de til Paris og Théâtre des Champs Elysées med samme program.

I jubileumsåret 2014 presenterer både Nasjonaloperaen og Nasjonalballetten nye verk basert på tekster av Henrik Ibsen. Regissør Marit Moum Aune og koreograf Cina Espejord lover en "indre thriller" når de i Ghosts – Ibsens Gengangere tolker Ibsens klassiker som ballett. Med ny musikk av Nils Petter Molvær får den urpremiere 19. september.

Nasjonaloperaen presenterer en helt ny versjon av et verk som nasjonalt og internasjonalt har betydd mye for forståelsen av "det norske": Den finsk-estiske komponisten Jüri Reinvere står bak musikk og libretto i Peer Gynt som opera, med premiere 29. november. Regissør er Heddapris-vinner Sigrid Strøm Reibo.

Vårsesongen 2015 varsles det Carmen-feber i Bjørvika. Den innledes 23. januar med Calixto Bieitos versjon av Bizets opera, som har hatt suksess blant annet i Barcelona, Basel, London og Torino. Rollen som den frihetselskende forføreren deles mellom serbiske Katarina Bradic og ensemblets egen mezzosopran Tone Kummervold. Imens skaper den ettertraktede britiske koreografen Liam Scarlett en helt ny versjon av Carmen for Nasjonalballetten. 19. mars står urpremieren på Hovedscenen, med to av Nasjonalballettens ledende dansere, Melissa Hough og Yolanda Correa, i tittelrollen.

Den kommende operasesongen inneholder også signaturproduksjoner som Lohengrin i islandske Thorleifur Örn Arnarssons regi og La Traviata presentert av Tatjana Gürbaca. Sistnevnte ble kåret til "årets regissør" av tidsskriftet Opernwelt i 2013. To enaktere som aldri har vært fremført i Norge tidligere: Paul Hindemiths Sancta Susanna og Alexander Zemlinskys En florentinsk tragedie, fremføres konsertant på Hovedscenen.
Sesongen byr på gjensyn med Stephen Langridges Madama Butterfly, Calixto Bieitos Hoffmanns eventyr, Thaddeus Strassbergers Don Giovanni, og François de Carpentries' Barberen i Sevilla, som nå flyttes fra Scene 2 til Hovedscenen.

På Scene 2 blir det blant annet urpremiere på kammeroperaen Buenos Aires av den danske komponisten Simon Steen-Andersen og på Snøkvit – en barneopera med Barnekoret. På Prøvesalen uroppføres Simon av Gerhard Stäbler.
Flere moderne estetikere preger Nasjonalballettens sesong. I Dream Play får Lamentate av huskoreograf Jo Strømgren sin urpremiere. Kvelden byr dessuten på moderne verk av spanske Nacho Duato, svenske Johan Inger og norgesfavorittene León & Lightfoot. Det blir mer Kylián på Scene 2, i slow-motion-balletten Last Touch First, som med dette vises i Norge for første gang.
I løpet av sesongen blir det gjensyn med klassikerne Romeo og Julie og Askepott, foruten publikums julefavoritt, Nøtteknekkeren. I mai 2015 feirer Ballettskolen også sitt 50-årsjubileum på Hovedscenen.

Det kommer gjeve gjester til Operaen: De unge danserne i Nederlands Dans Theater 2 er tilbake, Carte Blanche vier en helaften til Edvard Munch, Tanztheater Wuppertal Pina Bausch kommer med Masurca Fogo, og den prisvinnende koreografen Sidi Larbi Cherkaoui viser m¡longa – et nytt blikk på tango. Huskoreografene Alan Lucien Øyen og Jo Strømgren har med seg sine egne kompanier og flere produksjoner til Scene 2.

Nasjonaloperaen og Nasjonalballetten skal på turné. Etter Paris er balletten invitert til Baden Baden og Granada, og i samarbeid med Riksteatret reiser de til 16 norske byer med Cina Espejords dokudans Over hodet under huden. Nasjonaloperaen bringer en opera av Donizetti ut på veien, også det i samarbeid med Riksteatret, og dessuten Händels komiske opera-avbrekk Pimpinone.

Operaorkestret blir å høre i hele 17 opera- og ballettproduksjoner, men inntar også scenene alene. Musikksjef John Helmer Fiore har invitert Hartmut Haenchen og Karl-Heinz Steffens til å dirigere hver sin konsert på Hovedscenen, mens Fiore selv leder en konsert med musikk av Johannes Brahms, Cèsar Franck og Richard Strauss. Operaorkestret blir dessuten også denne sesongen å oppleve i mer intimt format i lørdagsserien på Scene 2. En rekke orkestre gjester Operaen. Oslo Camerata og Barokksolistene er blant dem som kommer tilbake, mens Stavanger Symfoniorkester og Bergen Filharmoniske Orkester inviterer for første gang til konsert på Hovedscenen.

Også denne sesongen inviteres publikum til en rekke ulike opplevelser i Sommer på Operaen og Åpen dag, og det gjøres plass til uttrykk utenfor kjernerepertoaret blant annet med åpningen av Oslo Jazzfestival på Hovedscenen og brasiliansk karneval i Sambadrome på Scene 2.

Onsdag ble den nye sesongen lansert i Operaen.
– Dette nye sesongprogrammet – det sjuende i vårt nye operahus – viser Den Norske Opera & Ballett som mer livskraftig enn noen sinne, sier avtroppende administrerende direktør Tom Remlov.

Salget av billetter starter 13. mai 2014.

For mer informasjon og intervjuer, vennligst kontakt:
Informasjonssjef Lene Jacobsen: lj@operaen.no
Informasjonskonsulent Hedda Høgåsen-Hallesby: hhh@operaen.no
Informasjonskonsulent Maria Børja: mb@operaen.no

Teaternett formidler uredigerte pressemeldinger fra norsk og internasjonalt teater. Teaternett mottar ingen betaling eller andre former for motytelser for denne tjenesten. Vi forbeholder oss retten til uten forklaring å publisere, eller la være å publisere innkomne meldinger. Hjelp oss å være oppdatert! Ønsker ditt teater å formidle noe - send oss en pressemelding!
Vår epostadresse:  teaternett@teaternett.no