AKTUELT / Pressemeldinger
(annonse)

Denne side publisert
17. mars 2014

HOVEDSIDE
Om Teaternett
AKTUELT
Nyheter
Meldinger
I mediebildet
Pressemeldinger

Artikler

Kultur og samfunn
Ferie og fritid
Arkiv
SØK


Uredigert pressemelding
Fra Rogaland Teater

ROGALAND TEATER

Velkommen til pressevisning på en annerledes jubileumsforestilling
2014 er det året da kongeriket velter seg i bunader og Bjørnson, rosemaling og Wergeland. Nasjonalromantisk grunnlovsnostalgi renner i strie strømmer fra scener nær deg. Vi ere en nasjon, og jammen er vi stolte av det.

Statsteatret går som vanlig sin helt egen vei, denne gangen til hest, ut på Finnmarksvidda i en samisk western. Regissør Yngve Sundvor og resten av ensemblet vil utforske den mørke siden av 1814, som ellers kommer lite frem i jubileumsåret.

Frem til 1814 levde samene i behagelig avstand fra København. Danskekongen hadde ikke stor interesse for urfolket han regjerte over, dets ubegripelige levesett og marginale kår. Så kom friheten. Eller "friheten".

Statsteatret presenterer
1814 – En western fra vidda
1814 har hendt, og Norge er mer eller mindre herrer i eget hus. Etter at danskene har styrt sjappa i a°rhundrer sta°r vi der trygt pa° ustø bein. Fra Lindesnes i sør til, – ja, der har vi det; Finmarken, denne endeløse prærien, med all sin ra°skap og hedenskap. Med alle disse innfødte, ville lappene som sta°r i veien for fremskrittet og va°r nasjon. Heldigvis hadde vi en solid kontingent barske, kjekke cowboys som visste a° ha°ndtere den slags indianere.

Møt Guvernøren som er loven pa° dette gudløse sted. Du treffer ogsa° hans venn, Lappologen, Herr Keyser, som, na°r han ikke er opptatt av skallema°linger, er et meget hyggelig bekjentskap. Videre treffer du Pedersen som driver stedets saloon. Pedersen er tidligere same, men det bør du ikke nevne i hans nærvær om du har livet kjært.

Ridende inn fra venstre kommer den kriminelle John. Han er forvist av myndighetene til et liv pa° vidda som en del av koloniseringsprosjektet til den norske stat. John er rask med revolveren, men ganske treg rent intellektuelt.

Og sa° har vi Ailo. En enkel sjøsame som en dag fa°r nok. Veldig nok.

Dette er fjerde del av Statsteatrets norgeshistorie.

Vi inviterer til pressevisning:
Dag: Torsdag 13. mars
Klokkeslett: 12:00
Sted: Kjellerteatret – Rogaland Teater

What happens on Vidda, stays on Vidda
Manus: Yngve Sundvor i samarbeid med Statsteatret
Skuespillere: Cato Skimten Storengen, Kim Sørensen, Gard B. Eidsvold, Per Kjerstad og Egil Keskitalo
Regi: Yngve Sundvor

Urpremiere: 16. april kl. 21, Thon Ice Adventure, Kautokeino
Norgespremiere: 24. april kl. 19, Rogaland Teater

Produksjonen er et samarbeid mellom Statsteatret, Beaivvaìs? Saìmi Nas?unaìlateaìhter og Rogaland Teater.

Med vennlig hilsen

Pernille Kaldestad
Informasjonssjef
Dir: 51 91 90 92
Mob: 92 42 17 92
www.rogaland-teater.no

Teaternett formidler uredigerte pressemeldinger fra norsk og internasjonalt teater. Teaternett mottar ingen betaling eller andre former for motytelser for denne tjenesten. Vi forbeholder oss retten til uten forklaring å publisere, eller la være å publisere innkomne meldinger. Hjelp oss å være oppdatert! Ønsker ditt teater å formidle noe - send oss en pressemelding!
Vår epostadresse:  teaternett@teaternett.no