AKTUELT / Pressemeldinger
(annonse)

Denne side publisert
4. november 2013

HOVEDSIDE
Om Teaternett
AKTUELT
Nyheter
Meldinger
I mediebildet
Pressemeldinger

Artikler

Kultur og samfunn
Ferie og fritid
Arkiv
SØK


Uredigert pressemelding
Fra Nationaltheatret

Hedda Gabler

På grunn av stor etterspørsel er Hedda Gabler tilbake Hovedscenen høsten 2013! Peer Perez Øians suksessforestilling har spilt for fulle hus på Malersalen, Amfiscenen og Hovedscenen siden høsten 2010.

Pressen skriver:

«Aldri har jeg ledd og frydet meg mer under et møte med Hedda Gabler» VG

«Modig og sjarmerende vri på Henrik Ibsens klassiker» Dagsavisen

«Elegant debut» Morgenbladet

«Det är en välgjord tolkning som bryter fiktionen och därmed, märkligt nog, skapar en intimitet som berör och oroar.» Svenska Dagbladet

«Hedda Gabler blir en forestilling som angår oss (...) Her skinner det klart igjennom et godt samarbeid der regitalent og begavede skuespillere utfyller hverandre» VÅRT LAND.

Hedda Gabler
Av Henrik Ibsen.

Utforkjøringen starter når hun ikke lenger kan overdøve den nagende stemmen som sier: kanskje det kunne vært annerledes?

Peer Perez Øian hevder at den økonomiske og individuelle friheten i vårt samfunn er et paradoks. Vi krever av oss selv at vi skal lykkes på så mange områder, ikke bare økonomisk og emosjonelt, men også som skapende individer. Han setter fingeren på kreativitetstyranniet og på de høye forventninger dagens generasjon av unge har til selvrealisering. - Når vi ikke klarer å innfri disse forventningene, vender vi frustrasjonen og sinnet innover. Om enn ikke med like kompromissløse og irreversible følger som Hedda Gabler, forklarer han.

Øian har valgt å konsentrere sin oppsetning av Hedda Gabler om et grunnleggende dilemma mange vil kjenne seg igjen i: skal jeg satse alt på å realisere mine dypeste drømmer og innerste ambisjoner, eller safe, og heller søke trygghet og materiell komfort? - Mange kan føle at de har et talent, men tør ikke å forfølge det koste hva det koste vil fordi de er usikre på om det strekker til, sier han. - Når man legger talentet på vektskålen, så veier trygghetsbehovet tyngre.

Vi befinner oss blant vestkant-akademikere, i et miljø hvor alle mestrer det sosiale spillet preget av sarkasme og ironi, og hvor det hersker en jovial stemning, selv om alle konkurrerer med alle. Vi møter ingen slesk gammel gris, kjønnsløs akademiker eller naiv idealistisk fyllefant, slik de tre herrene Brack, Tesman og Løvborg ofte har blitt fremstilt, men tre enere innenfor hver sin generasjon. Hedda får bryne seg på tre ambisiøse, ærgjerrige og komplekse menn som alle yter henne motstand og utfordrer henne på sin måte. I motsetning til Thea, som ofrer alt for å hjelpe Løvborg tilbake til det akademiske rampelyset, er Hedda ute av stand til å finne sin livsoppgave. - Hedda representerer min generasjons søken etter å være en ener på alle felt - en søken som gjør at vi ikke klarer å konsentrere oss om noe som er viktig, og være tilfreds med det, slår han fast.

--- Peer Perez Øian var en av tre utvalgte som slapp gjennom den norske regiutdanningens nåløye i 2005. Master i regi er en femårig utdannelse, og skolen tar inn tre elever hvert femte år. Forestillingen er et samarbeid mellom Kunsthøgskolen i Oslo og Nationaltheatret. ---

Forestillingen varer i ca. 1 time og 30. min.

Hedda Gabler

Her demise begins when she can no longer drown out the nagging voice that says: maybe it could have been different?

Debut director Peer Perez Øian maintains that the financial and individual freedom in our society is a paradox. We require ourselves to succeed in so many areas, not just financially and emotionally, but also as creative individuals. Øian has chosen to concentrate his presentation of Hedda Gabler on a fundamental dilemma that many will identify with: Should I stake everything on the realisation of my deepest dreams and innermost ambitions or rather play it safe and seek security and material comfort?

Teaternett formidler uredigerte pressemeldinger fra norsk og internasjonalt teater. Teaternett mottar ingen betaling eller andre former for motytelser for denne tjenesten. Vi forbeholder oss retten til uten forklaring å publisere, eller la være å publisere innkomne meldinger. Hjelp oss å være oppdatert! Ønsker ditt teater å formidle noe - send oss en pressemelding!
Vår epostadresse:  teaternett@teaternett.no