AKTUELT / Pressemeldinger
(annonse)

Denne side publisert
20. august 2012

HOVEDSIDE
Om Teaternett
AKTUELT
Nyheter
Meldinger
I mediebildet
Pressemeldinger

Artikler

Kultur og samfunn
Ferie og fritid
Arkiv
SØK


Uredigert pressemelding
Fra Black Box Teater

tg STAN (BE)
«Nora»
Ibsenfestivalen 2012

Fredag 24. - søndag 26. august kl 19.00. Store scene

Det er ikke første gang det belgiske kompaniet tg STAN setter opp en tekst av Henrik Ibsen. I 1993 hadde de premiere på «JDX - a public enemy» (En folkefiende) som noen år senere også ble vist på Teatergarsjen i Bergen (1998). Tg STAN har gjestet Norge og Black Box Teater en rekke ganger bl.a med forestillingen «Of/Niet» under samtidsfestivalen 2009.

«Et dukkehjem» (Nora) ble uroppført på Det Kongelige Teater i København 21. desember 1879. Det ble skrevet mens Ibsen var i Italia i en periode med revolusjon i Europa. Et nytt, moderne perspektiv vokste frem på den litterære og dramatiske arena, som utfordret den romantiske tradisjonen.

«Et Dukkehjem» ble sett på som kontroversielt når det først ble publisert. Med sin skarpe kritikk av de tradisjonelle rollemønstrene i ekteskapet ble det ansett som skandaløst og fullstendig uakseptabelt av mange Europeere.

Nora er langt mer enn en historisk studie av samfunnet i det 19 århundre. Sett gjennom våre moderne øyne spør det oss om kvinners posisjon virkelig har endret seg siden 1879. Det er en fortelling om samfunnsmessig hykleri og en subtil kritikk av forbrukersamfunnet og de potensielle fallgruvene som venter velmøblerte hjem i Europa 2012.

To nøkkelord karakteriserer tg STAN: skuespillerorientert og udogmatisk. Det udogmatiske aspektet reflekteres både i navnet – S(top) T(hinking) A(bout) N(ames) og i repertoaret. Kompaniet jobber med et bredt spekter av tekster som alle har sosial kritikk til grunn. Cocteau og Anouilh står side om side med Tsjekhov. Thomas Bernhard sidestilles med Ibsen og komedier av Wilde eller Shaw står side om side med essays av Diderot. Denne bredden reflekterer ikke et ønske om å presentere noe for enhver smak, men heller en veloverveid og meningsfull holdning overfor repertoaret de bygger seg. For tg STAN er skuespilleren nøkkelen. Kompaniet jobber uten regissør, en sterk holdning de nekter å gå på akkord med. Kanskje er dette grunnen til at deres beste arbeider utgjør en kraftfull enhet. Skuespillernes glede over å arbeide gjør at det gnistrer av forestillingene, samtidig som de kommuniserer sosiale og politiske poenger uten å moralisere. tg STAN ble etablert i Antwerpen i 1989 og posisjonerte seg i løpet av første halvdel av nittitallet som et av Belgias mest anerkjente teaterkompanier, en status de fremdeles innehar.

Teaternett formidler uredigerte pressemeldinger fra norsk og internasjonalt teater. Teaternett mottar ingen betaling eller andre former for motytelser for denne tjenesten. Vi forbeholder oss retten til uten forklaring å publisere, eller la være å publisere innkomne meldinger. Hjelp oss å være oppdatert! Ønsker ditt teater å formidle noe - send oss en pressemelding!
Vår epostadresse:  teaternett@teaternett.no