AKTUELT / Pressemeldinger
(annonse)

Denne side publisert
31. mai 2012

HOVEDSIDE
Om Teaternett
AKTUELT
Nyheter
Meldinger
I mediebildet
Pressemeldinger

Artikler

Kultur og samfunn
Ferie og fritid
Arkiv
SØK


Uredigert pressemelding
fra Norsk teater- og orkesterforening (NTO)

 

Norsk teater- og orkesterforening (NTO)
Pressemelding 29. mai 2012


Årets Heddanominasjoner


Teatersesongen nærmer seg slutten, og Heddajuryen har vurdert årets norske teaterforestillinger. Blant favorittene finner vi «Sorga kler Elektra», «Misantropen» og«Komilab 5: De foreldreløse».

-Nominasjonsprosessen til Heddaprisen er svært omfattende, og vi ønsker å rette en varm takk til juryen for det grundige arbeidet den harn edlagt. Spesielt vil vi takke juryens avtroppende sekretær IdaLou Larsen. Med imponerende nysgjerrighet og oversikt over det norske teaterlandskapet, har hennes innsats gjennom 10 år vært uvurderlig for prisens utvikling og faglige prestisje, sier Morten Gjelten, direktør i NTO og ansvarlig arrangør forHeddaprisen.

Juryen har i teatersesongen 2011-2012 bestått av Thoralf Berg, Mette Brantzeg, Keld Hyldig, IdaLou Larsen, Petter Rosenlund, Astrid Sletbakk og Kristian Lykkeslet Strømskag.

Nominasjonene
Under prisutdelingen søndag 10. juni kan «SORGA KLER ELEKTRA», som hadde premiere på Det Norske Teatret for bare en måned siden, vinne 5 av 32 mulige priser, deriblant for Beste regi ved EIRIK STUBØ og Beste kvinnelige hovedrolle ved KIRSTI STUBØ. Sistnevnte konkurrerer med HILDEGUNN EGGEN som fru Alving på Trøndelag Teater og ANE DAHL TORP i «Det gode mennesket fra Sezuan», også den på Det Norske Teatret – en prestasjon som av flere kritikere ble omtalt som Dahl Torps beste hittil.

Tilsvarende går «MISANTROPEN» på Rogaland Teater av med 5 nominasjoner. SIGRID STRØM REIBO dobbelnomineres for regien på Molières komedie og TomWaits-musikalen «BLACK RIDER» på Hålogaland Teater. MATTIS HERMAN NYQUIST imponerer som Celeste i den nevnte «Misantropen», mens STIG AMDAM leverer to sterke rolleprestasjoner på Den Nationale Scene, i «Ordet» og «Når det slutter å regne». ROBERT SKJÆRSTADs tolkning av Lucky i Teater Innlandets «Mens vi ventar på Godot» nomineres i kategorien Beste mannligebirolle/medspiller.

Komilab-trioen skal lede utdelingen søndag 10. juni
Prisutdelingen ledes av Torshov-trioen Thorbjørn Harr, Mariann Hole og Jan Gunnar Røise. De kan stikke av gårde med i alt 4 priser for sitt KOMILAB-prosjekt, så her er det altså duket for forvirring. Blant utdelerne finner vi Dennis Storhøi, Lise Fjelstad, Ulrik Imtiaz Rolfsen og Espen Skjønberg.

Fremdeles muligheter til å se forestillinger
Publikum over hele landet kan glede seg over at Det Norske Teatrets «ABRAHAMSBARN» skal ut på turné med Riksteatret tilhøsten. Ivar Tindbergs monolog er nominert i kategorien Årets forestilling sammen med så forskjellige produksjoner som Nationaltheatrets Kafka-oppsetning «FORVANDLINGEN», fotball-operaen «NORGE-BRASIL» på Det Norske Teatret, Teater Manu/Riksteatrets «JEGVAR FRITZ MOEN», i tillegg til «SORGA KLER ELEKTRA».

Publikum kan også rekke å få med seg den Særlige kunstneriske innsatsen til Maria Tryti Vennerød som med sin blogg «IKKJE DIREKTE RÅKA» kommenterer den pågående 22.juli rettsaken litterært: Torsdag 31. mai er det ingen ringere enn to andre nominerte, GJERTRUD JYNGE og KIRSTI STUBØ, som vil iscenesette og fremføre forrige ukes blogginnlegg på Dramatikkens Hus.

Heddaprisen kan deles ut i 10 kategorier, Æresprisen inkludert. Nytt av året er at ansvaret for utdeling av Æresprisen er overført fra juryen til den nye Heddakomiten.

*****
Påmelding til prisutdeling og festaften søndag 10. juni kl 18.00-19.30 på Det Norske Teatret her.
For intervjuavtaler i for- og etterkant av utdelingen, ta kontakt med NTOv/informasjonsrådgiver Marianne Dyrnes Vallat, tlf. 980 46 777 eller Det Norske Teatret v/informasjonssjef Ida Michaelsen, tlf. 414 45 345.

Pressebilder og informasjon om de nominerte finner du på www.heddaprisen.no.
Se også hele nominasjonslisten under:


HEDDANOMINASJONENE 2012
Alle i alfabetisk rekkefølge

BESTE KVINNELIGE/MANNLIGE HOVEDROLLE/BIROLLE (tre nominasjoner i hverav de fire klassene) Skal skille seg fra andre gode prestasjoner gjennomhåndverksmessige kvaliteter; artistiske kvaliteter; uforutsigbarhet.

BESTE KVINNELIGE HOVEDROLLE
Hildegunn Eggen for rollen som fru Alving i Gjengangere, Trøndelag Teater
Kirsti Stubø for rollen som Lavinia Mannon i Sorga kler Elektra, Det Norske Teatret
Ane Dahl Torp for rollen som Shen Te i Det gode mennesket fra Sezuan, Det Norske Teatret

BESTE MANNLIGE HOVEDROLLE
Stig Amdam for rollen som Mikkel Borgen i Ordet, og rollen som Henry Law i Når det slutter å regne, Den Nationale Scene
Thorbjørn Harr for rollen som Leon i De foreldreløse, National på Torshov
Mattis Herman Nyquist for rollen som Alceste i Misantropen, Rogaland Teater

BESTE KVINNELIGE BIROLLE/BESTE KVINNELIGE MEDSPILLER
Helga Guren for rollen som Lucifer i Sonny, og for sin rolle i Nattergalen, Rogaland Teater
Mariann Hole for rollen som Helene i De foreldreløse, Nationaltheatret,Torshov
Gjertrud Jynge for rollen som Christine Mannon i Sorga kler Elektra, og for rollen som Maria Steuber i Tida og rommet, Det Norske Teatret

BESTE MANNLIGE BIROLLE/BESTE MANNLIGE MEDSPILLER
Torbjørn Eriksen for rollen som Orin i Sorga kler Elektra, Det Norske Teatret
Øystein Martinsen for rollen som Philinte i Misantropen,Rogaland Teater
Robert Skjærstad for rollen som Lucky i Mens vi ventar på Godot, Teater Innlandet

BESTE REGI (tre nominasjoner)
Skal skille seg fra andre gode iscenesettelser gjennom valg av stil og/eller stilelementer og gjennom hvordan denne/disse er gjennomarbeidet og tilpasset i forhold til alle av forestillingens elementer; hvordan stil og/eller stilelementer er tilpasset og bygget opp i forhold til det materialetforestillingen omhandler eller tar som sitt utgangspunkt (dramaturgi/lesning); stilmessig nyskaping.

Sigrid Strøm Reibo for regien av Misantropen, RogalandTeater, og for regien av Black Rider, Hålogaland Teater
Terje Strømdahl for regien av De foreldreløse, Nationaltheatret på Torshov
Eirik Stubø for regien av Sorga kler Elektra, Det Norske Teatret

ÅRETS FORESTILLING (opptil fem nominasjoner)
Skal skille seg fra andre forestillinger gjennom aktualitet; format; kontekst/begivenhet.

Abrahams barn, Det Norske Teatret
Forvandlingen, Nationaltheatret
Jeg var Fritz Moen, Riksteatret/Teater Manu
Norge-Brasil, Det Norske Teatret
Sorga kler Elektra, Det Norske Teatret

BESTE BARN- OG UNGDOMSFORESTILLING (tre nominasjoner)
Skal skille seg fra andre gode arbeider gjennom kvalitet på bakgrunn av teatermediets egenart, både i valg av stilelementer og dramaturgi; kommunikasjon med målgruppe

Fluenesherre, Rogaland Teater
Roadkills, Akershus Teater
Sound of Freedom, Amund Sjølie Sveen
Urmakarens hjarte, Sandsund/Lie produksjoner
Veggen, Hordaland Teater

BESTE VISUELL DESIGN (trenominasjoner)
Skal skille seg fra andre gjennom konseptuell autonomi (at scenografien er et verk i seg selv) veid opp mot konseptuell funksjon (rommets dramaturgiske disposisjoner); relasjon til beslektede kunstformer (billedkunst, design,arkitektur); nyskaping, sett i forhold til scenografi- og teaterfaget selv og iforhold til beslektede kunstformer.

Boya Bøckman for den visuelle designen til Kunsten å bli tam, Black Box Teater
Olav Myrtvedt for scenografien til Misantropen, Rogaland Teater
Chloé Obolensky for scenografien til Gjengangere, Den Nationale Scene


SÆRLIG KUNSTNERISK INNSATS (opptil fem nominasjoner)
Prisen kan dekke tekst, lyddesign og annet.

Det samiske nasjonalteatret Beaivváš som bruker scenekunsten til å bygge en viktig og nødvendig bro mellom samisk og norsk kultur
Oleg Glusjkov for koreografien til Misantropen, Rogaland Teater og til Black Rider, Hålogaland Teater
Ikkje direkte råka, iscenesatte lesninger av Maria Tryti Vennerøds blogg. Et samarbeid mellom Cappelen Damm/Dramatikkens Hus – for aktualitet, for å gå nye veier i å møte og engasjere nye publikumsgrupper
Komilab-prosjektet ved Thorbjørn Harr, Mariann Hole og JanGunnar Røise

ÆRESPRIS (ingen nominasjoner foretas)
I 2012 ble ansvaret for å dele ut Æresprisen flyttet fra juryen til den nye Heddakomiteen. Det foretas ingen nominasjoner til Æresprisen. Vinner velges etter helt åpne kriterier.

Informasjon om de nominerte finner du på www.heddaprisen.no.

Teaternett formidler uredigerte pressemeldinger fra norsk og internasjonalt teater. Teaternett mottar ingen betaling eller andre former for motytelser for denne tjenesten. Vi forbeholder oss retten til uten forklaring å publisere, eller la være å publisere innkomne meldinger. Hjelp oss å være oppdatert! Ønsker ditt teater å formidle noe - send oss en pressemelding!
Vår epostadresse:  teaternett@teaternett.no