AKTUELT / Pressemeldinger
(annonse)

Denne side publisert
12. oktober 2010

HOVEDSIDE
Om Teaternett
AKTUELT
Nyheter
Meldinger
I mediebildet
Pressemeldinger

Artikler

Kultur og samfunn
Ferie og fritid
Arkiv
SØK


Uredigert pressemelding
Fra Norsk Kulturråd

Ny norsk opera
To nyskrevne norske operaer står på listen over de 37 tildelingene til bestillingsverk etter rådsmøtet i september. I Bergen skal August Strindbergs Påsken tonesettes, mens det på Ringsakeroperaen skrives lokalopera basert på romanen I Cancelliraadens dage. (12.10.10)

Den norske operascenen har den siste tiden vært preget av debatt om mangelen på nyskrevet norsk opera. Nå kommer to nye tilskudd til norsk operapublikum.

Familiedrama i Bergen

Ved Den nye opera i Bergen har kammeroperaen Påske, etter skuespillet av August Strindberg, fått tilskudd til komponisthonorar på 299 000 kroner. Gisle Kverndokk er komponisten bak flere av de store norske operaoppsetningene de siste årene, som Den fjerde nattevakt og Jorden rundt på 80 dager.

Strindbergs skuespill er et familiedrama fra en småborgerlig familie tidlig på 1900-tallet og finner sted i løpet av påskedagene. Spenningen ligger i den fortettede stemningen som hersker i hjemmet hos familien Heyst, hvor faren sitter i fengsel, dømt for bedrageri og datteren i huset er lagt inn på sykehus med depresjon. Operaen følger familien i løpet av tre dager gjennom deres kamp, frykt og lidelse til konfrontasjon, forsoning og tilgivelse.

Musikken vil ta utgangspunkt i Haydns strykekvartett Jesu syv ord på korset, og Haydns verk vil i følge søknaden ”være klangbunn til musikken, der bevegelser, gester og harmonikk videreføres i en samtidsmusikalsk kontekst”. Operaen er planlagt fremført i Bergen høsten 2013.

Kulturhistorisk skildring av Ringsaker

I Ringsakeroperaen i Brummundal vil det høsten 2011 bli satt opp en 3 akter basert på Tryggve Andersens roman I Cancelliraadens dage.

Komponist Ragnar Søderlind er tildelt 400 000 kroner fra Kulturrådet for å skrive musikken til oppsetningen. Tekstene er skrevet av Morten Jostad og regien er ved Ronald Rørvik.

I Cancellidraadens dage er en kulturhistorisk skildring fra Ringsaker fra slutten av 1700-tallet. Gjennom en rekke personer (embedsmenn, stor- og småbønder, handelsmenn, husmenn, tjenestefolk og andre) skildres liv og virksomhet på landsbydga, forfatterens barndomsbygd Ringsaker.

Operaen vil ha en besetning bestående av operakor, 21 solistroller og orkester og skal fremføres av Ringsakeroperaen med sammensatt orkester i november 2011.

Oversikt over tildelinger

Til sammen kom det inn 95 bestillingsverksøknader til rådsmøtet 28. september. 37 av disse fikk tilskudd på til sammen 2, 86 millioner kroner.

Teaternett formidler uredigerte pressemeldinger fra norsk og internasjonalt teater. Teaternett mottar ingen betaling eller andre former for motytelser for denne tjenesten. Vi forbeholder oss retten til uten forklaring å publisere, eller la være å publisere innkomne meldinger. Hjelp oss å være oppdatert! Ønsker ditt teater å formidle noe - send oss en pressemelding!
Vår epostadresse:  teaternett@teaternett.no