AKTUELT / Pressemeldinger
(annonse)

Denne side publisert
9. februar 2009

HOVEDSIDE
Om Teaternett
AKTUELT
Nyheter
Meldinger
I mediebildet
Pressemeldinger

Artikler

Arkiv
SØKUredigert pressemelding
Fra Danseinformasjonen

Danseinformasjonens Ærespris til Ellen Kjellberg

Danseinformasjonens Ærespris for 2008 er dansemiljøets egen hederspris og blir for trettende gang tildelt en person som har hatt markant betydning for norsk dans. Prisen tildeles Ellen Kjellberg (1948), en av landets store prima ballerinaer gjennom tidene, og en pedagog med innflytelse på nær sagt alle som kan snurre, hoppe og skape i norsk dans i dag. Æresprisen deles ut av kulturminister Trond Giske i Den Norske Opera & Ballett i forbindelse med Nasjonalballettens forestilling 4 x Paul Lightfoot & Sol Leon tirsdag 27.1. Æresprisen er bronsestatuetten ”Narren” av Nina Sundbye.

I den nye Operaen i Bjørvika er det Nasjonalballetten som har fått den beste mottagelsen, og kompaniet omtales i dag med begreper som ”i verdensklasse”. Samtidig markerer norske koreografer og dansere seg sterkt på andre arenaer; i Carte Blanche, på Riksteaterturneer, i egne kompanier og i utlandet. For ikke å snakke om i tv-ruta. Ellen Kjellberg har bidratt til danseboomen ved som danser og pedagog alltid å legge lista høyt, for seg selv som for andre. Med internasjonal orientering og nysgjerrighet på alt som er nytt har hun påvirket dansekunstnere som Ingrid Lorentzen, Arne Fagerholt, Jo Strømgren, Ina Christel Johannessen og Merethe Lingjærde. Dessuten har hun samarbeidet nært med Espen Giljane i Nasjonalballetten gjennom mange år.

Biografiske opplysninger

Allerede som 15-åring ble Ellen Kjellberg ansatt som elev i corps de ballet i Den Norske Opera, der hun ble solist som 20-åring og premieredanser i en alder av 24. Hun var den første i Norge som tolket både den hvite og den sorte svanen i Svanesjøen, og hennes Clara i ”Nøtteknekkeren”, sammen med den ungarske danseren Victor Rona, ble en suksess gjennom flere år og var en rolle hun mottok kritikerprisen for i 1978.

Ellen Kjellberg fikk lovprisninger og strålende kritikker for alt hun gjorde. Hun karakteriseres som usedvanlig stødig fordi hun i alle forestillinger leverte høy kvalitet og gjorde maksimalt ut av rolletolkningene.

Da hun i en alder av 32 år var på høyden som danser, tok karrieren en brå slutt pga. slitasjeskade. En ny karrierevei åpnet seg og ble en mulighet hun har utnyttet til fulle gjennom å bidra til utviklingen av det klassiske ballettfaget i Norge, først og fremst på Statens Balletthøgskole, nå Kunsthøgskolen i Oslo. Fra 2003, da det nye bachelorstudiet i dans ble opprettet og hun ble hovedlærer i klassisk ballett, har hennes evne til fordypning og langsiktig arbeid gitt ytterligere resultater. Ellen Kjellberg ble Norges andre professor i klassisk ballett i 2007.

”En ting er å ha en ubestridt kvalitetsfølelse i sin egen kunstneriske utførelse. Noe annet er å bry seg om andre og ha evne å overføre disse krav til sine studenter, med den menneskelige forståelse og uegennyttige og unike iver for dansekunsten som hun har. Hun har søkt alle veier til fornyelse og videreutvikling av den klassiske danseteknikkens muligheter. Reist og holdt seg ajour innen fagets alle interessante og nye muligheter. Alt for å styrke en dansers sanne kvalitet i sitt uttrykk.”

Anne Borg, tidligere Ballettsjef i Operaen og rektor ved Statens Balletthøgskole.

Danseinformasjonen er det norske informasjons- og kompetansesenteret for dans. Danseinformasjonens egen komite av framifrå dansekunstnere innstiller en mottager til prisen hvert år. Se mer informasjon om prisen og tidligere prismottagere på: http://www.danseinfo.no/content/view/27/64/

Teaternett formidler uredigerte pressemeldinger fra norsk og internasjonalt teater. Teaternett mottar ingen betaling eller andre former for motytelser for denne tjenesten. Vi forbeholder oss retten til uten forklaring å publisere, eller la være å publisere innkomne meldinger. Hjelp oss å være oppdatert! Ønsker ditt teater å formidle noe - send oss en pressemelding!
Vår epostadresse: 
teaternett@teaternett.no