AKTUELT / Pressemeldinger
(annonse)

Denne side publisert
8. desember 2008

HOVEDSIDE
Om Teaternett
AKTUELT
Nyheter
Meldinger
I mediebildet
Pressemeldinger

Artikler

Arkiv
SØKUredigert pressemelding
fra Hamar Teater


Tirsdag 9.desember klokken 18.00

Grenland Friteater:

GJENKJENNELSEN

Det er sjelden vi har anledning til å se denne teatergruppa her i  byen. GRENLAND FRITEATER er nok det nærmeste de Frie Profesjonelle Teatergruppene kommer en institusjon - i ordets bedre betydning. Men nå er sjansen kommet!De er her med en meget utfordrende forestilling som dessuten mottok Daphne-prisen på Årets Norsk Assitej-festival(http://www.tillit.no/ASSITEJ/)!

GJENKJENNELSEN tematiserer maktens språk i ulike fasetter, fra en nær situasjon mellom noen få personer til de mer globale eksemplene der en gruppe mennesker regelrett utrydder en annen.

Vi møter Hilde Høyer som er spesialist på folkemord. Hun er idealist og jobber på IFMO (Institutt for forskning på menneskelig ondskap) ved Universitetet i Oslo. Hun tar opp folkemord og konflikter gjennom 1900- tallet. Etter hvert sporer hun av og begynner å utspille scener fra sitt eget liv og mobbehelvete hun opplever på arbeidsplassen. Hun erfarer at en av hennes overordnede bevisst trakasserer og motarbeider henne. Den lille arbeidsplassen med oppegående medarbeidere forvandles til et uhåndterlig mareritt, alt mens den viktige forskningen på ondskap fortsetter?Forestillingen veksler mellom teatrale scener og foredrag, absurde innslag og filmer.

En soloforestilling med Kjersti Posti Høgli. Regi Anne-Sophie Erichsen. Inspirert av romanen ?Unntaket? av Christian Jungersen

Daphneprisens jury uttaler om prisvinneren:
Komiteen gir prisen til et meget interessant konsept, med skuespillerkunst utført med presisjon og dybde. Forestillingen fører oss inn i en problematikk som viser seg å ikke være så entydig som den først kan se ut. Den utspiller seg i et rom som kan åpne mot den store verden, men også inn mot det snevre miljø. Publikum tildeles en rolle i både bokstavelig og overført betydning. Forestillingen spilles av én person og blander fiksjon og fakta på en tankevekkende måte. Publikum  konfronteres med overgrep og de mekanismer som kan føre til vold på en måte som kan gjøre oss klokere og som kanskje kan forhindre at vi blir de neste. Prisen går til Grenland Friteater med forestillingen Gjenkjennelsen ?ondskapens psykologi. Jury 2008: Jane Rasch, Bente Reibo og Kjetil Kro Sørborg?

Kjersti Posti Høgli gjør en formidabel og svært energisk innsats. Latteren sitter løst, medfølelsen med hovedpersonene vokser og alvoret i budskapet trenger inn, alt på samme tid.? Varden «Gjenkjennelsen» er ikke bare dyktig framført, den er også noe så sjeldent som en knyttneve i magen utført fri for moralisme. En oppfordring til erkjennelse av moralsk svikt i seg selv, og verktøy til å unngå den i større grad.? Dagsavisen
Grenland friteater: www.grenlandfriteater.no

Tekst: Kjersti Posti Høgli/ Anne-Sophie Erichsen, Scenografi: Silje Steinsvik, Lyddesign:Geir Bremer Øvrebø, Foto/Video: Jørn Steen, Lysdesign: Jean Vincent Kerebel, Teknikk: Agnar Ribe  

Teaternett formidler uredigerte pressemeldinger fra norsk og internasjonalt teater. Teaternett mottar ingen betaling eller andre former for motytelser for denne tjenesten. Vi forbeholder oss retten til uten forklaring å publisere, eller la være å publisere innkomne meldinger. Hjelp oss å være oppdatert! Ønsker ditt teater å formidle noe - send oss en pressemelding!
Vår epostadresse: 
teaternett@teaternett.no