AKTUELT / Pressemeldinger
(annonse)

Denne side publisert
2. februar 2008

HOVEDSIDE
Om Teaternett
AKTUELT
Nyheter
Meldinger
I mediebildet
Pressemeldinger

Artikler

Arkiv
SØKUredigert pressemelding
fra Teater Manu

 

Jon Fosse på TEGNSPRÅK

Natta lyser sitt mørker Originaltittel: Natta syng sine songar Av Jon Fosse Regi Victoria H. Meirik Premiere på Teater Manu 28. februar 2008 kl 19:00 Pressevisning på Teater Manu: 25. feb. kl 11 - 12 Adresse: Christies gate 5 (Grünerløkke/Dælenenga) Kulturkafé på Teater Manu lørdag 9. februar kl 13 -16 Jon Fosse, Mira Zuckermann og Victoria H. Meirik introduserer Natta lyser sitt mørker.

Den unge mannen ligger inne på sofaen og leser. Han har ingen jobb å gå til, han går ikke ut, han har ingen venner. Den unge kvinna er desperat. Hun vil at noe skal skje. Hun vil ut.

I Natta lyser sitt mørker møter vi Den unge mannen og Den unge kvinna og deres nyfødte sønn. I løpet av en ettermiddag, kveld og natt følger vi deres desperate forsøk på å nå fram til hverandre. Et nygift par som ikke klarer å hindre at avgrunnen mellom dem bare blir større og større.

Den unge mannen er arbeidsledig, men skriver tekster som han sender inn til forskjellige forlag. Men det eneste han får tilbake er avslag. Han trekker seg mer og mer tilbake i sin egen verden og sin eget isolasjon. Den unge kvinna kjeder seg og føler seg innestengt. Etter et temmelig anstrengt møte med svigerforeldrene som kommer for å se sitt barnebarn for første gang, bestemmer hun seg for å gå ut på by’n  med venninnen Marte. Hun kommer sent hjem. Den unge mannen sitter oppe og venter.

 

Nattens konfrontasjon viser seg å bli skjebnesvanger for dem alle.

 

Jon Fosse er født i 1959 i Haugesund og er vokst opp i Strandbarm. Han er bosatt i Bergen. Jon Fosse debuterte med romanen ”Raudt, svart” i 1983.

I 1994 ble hans første skuespill, enakteren ”Og aldri skal vi skiljast” oppført ved den Nationale Scene i Bergen i regi av Kai Johnsen. Han har siden skrevet rundt femten teaterstykker og er en av de mest spilte samtidsdramatikerne i Europa. Fosse har mottatt en rekke priser, i 2007 mottok han blant annet Svenska Akademiens nordiska pris og Deutscher Jugendliteraturpreis. I 2005 ble Jon Fosse utnevnt til kommandør av den kongelige norske St. Olavs Orden. Han har skrevet romaner, noveller, dikt, barnebøker, essays og skuespill, og bøkene hans er oversatt til over tretti språk.

Jon Fosse er kjent for sin poetiske og rytmiske språkbruk. Gjennom et stramt, minimalistisk uttrykk kommer han inn til kjernen av dagligdagse situasjoner. Ved hjelp av trykkende taushet skaper Fosse en verden av voksende lengsel og ensomhet som vi alle kan kjenne oss igjen i. Fosse blir spilt over hele verden og er oversatt til 30 språk og nå også til norsk tegnspråk.

Om sitt eget forfatterskap sier Fosse dette: 'For meg er form og innhald eitt og det same, og det eg har å seie må seiast gjennom form, og form blir langt på veg til gjennom det som blir sagt.'

 
Forestillingen er også iscenesatt for hørende publikummere.

http://www.teatermanu.no

(Denne pressemeldingen er forkortet. Red. anm)

Teaternett formidler uredigerte pressemeldinger fra norsk og internasjonalt teater. Teaternett mottar ingen betaling eller andre former for motytelser for denne tjenesten. Vi forbeholder oss retten til uten forklaring å publisere, eller la være å publisere innkomne meldinger. Pressemeldinger med copyright-begrensninger vil ikke bli publisert dersom det ikke framgår tydelig at fri publisering tillates. Hjelp oss å være oppdatert! Ønsker ditt teater å formidle noe - send oss en pressemelding!
Vår epostadresse:  teaternett@teaternett.no

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Testlink