AKTUELT / Pressemeldinger
(annonse)

Denne side publisert
15. april 2007

HOVEDSIDE
Om Teaternett
AKTUELT
Nyheter
Meldinger
I mediebildet
Pressemeldinger

Artikler

Arkiv
SØKUredigert pressemelding fra Guovvsu Teater

 
Guovssu Teater med Elle Muitalus i Kulturkirken Jakob
Den samiske friteatergruppa, Guovssu Teater, kommer til Kulturkirken Jakob i Oslo fredag 20.april kl 2100 med forestillingen ”Elle Muitalus”. Forestillingen tar utgangspunkt i Kautokeino-opprøret 1852 og en historisk kvinne som deltok på opprøret, Ellen Skum (26.5.1827-10.2 1895). Stykket er skrevet av Rawdna Carita Eira, regissør er Anitta Suikkari og skuespiller er Kristin Solberg.

 

”Elle Muitalus” ble første gang vist til ungdomsskoler, videregående skoler og høyskoler i Finnmark i 2005 som del av den Kulturelle Skolesekken. Nå er Guovssu Teahter ute på nordisk turne, og i uke 13, 15 og 16 besøker vi spillesteder i nord-Norge, nord- Sverige og nord-Finland og avslutter i Oslo fredag 20. april.

 

Opprøret i Kautokeino, samenes frihetskamp i 1852 er akkurat den samme som man finner i andre områder i verden: Urfolk forsøker å bygge opp noe for å bedre sin egen situasjon og så møter de øksa som hugger det ned. Vi knytter forstillingen sammen gjennom bilder, musikk og tekstbrokker hentet fra andre urfolkskvinner og urfolksbevegelser. Ellen Skum satt 16 år i fengsel på grunn av Kautokeino-opprøret i 1852 der kjøpmann Ruth og lensmann Bucht ble drept. Ellen var sentral i opprørsbevegelsen og ble av myndighetene sett på som den som ga opphav til opprøret. Forestillingen varer i 45 minutter. Stykket egner seg ikke for barn.

 

Kontaktperson er: Rawdna Carita Eira, mobil 99 03 77 26 eller 78 48 52 58 Mer informasjon finnes på www.guovssu.org


Teaternett formidler uredigerte pressemeldinger fra norsk og internasjonalt teater. Teaternett mottar ingen betaling eller andre former for motytelser for denne tjenesten. Vi forbeholder oss retten til uten forklaring å publisere, eller la være å publisere innkomne meldinger. Hjelp oss å være oppdatert! Ønsker ditt teater å formidle noe - send oss en pressemelding! Vår epostadresse:  teaternett@teaternett.no