AKTUELT / Pressemeldinger
(annonse)

Denne side publisert
20. mars 2006

HOVEDSIDE
Om Teaternett
AKTUELT
Nyheter
Meldinger
I mediebildet
Pressemeldinger

Artikler

Arkiv
SØKUredigert pressemelding fra Den Nationale Scene

Presseinformasjon: DEN STUNDESLØSE

Det nærmer seg premiere på storsatsningen DEN STUNDESLØSE av Ludvig Holberg på Den Nationale Scene 31. mars. I spissen for et stort ensemble står gjestene Bjarte Hjelmeland, Marit Voldsæter og Christine Hope, og nå tar en stor og klassisk komedie form på hovedscenen.

DEN STUNDESLØSE ble skrevet i 1723, det er med andre ord en snart 300 år gammel komedie vi nå presenterer ved Den Nationale Scene. Bortsett fra at Ludvig Holberg ble født i Bergen og at Den Nationale Scene har sterke Holberg-tradisjoner, finnes det andre grunner til å spille nettopp DEN STUNDESLØSE i dag? En åpenbar grunn må være at de aller fleste av oss klager over mangel på tid, og at vi plages av å ikke rekke over alt vi burde; vi prøver å presse mest mulig inn på kortest mulig tid og de fleste av oss føler et ubehag ved dette. Vi burde derved kunne kjenne oss godt igjen i stykkets hovedperson, Vielgeschrei. Han er rastløs langt utover det normale; han unner seg ingen pauser og makter hverken å slappe av eller å nyte livet: "Kunde jeg dog engang all min Livstid være saa lykkelig, at jeg kunde sige ved mig selv: gak nu til Sengs eller til Bords i god Roe, nu er i Dag intet mere at forette! Men den Tid kommer aldrig; thi mine Forretninger ere ligesom en Sneebold, jo mere jeg driver den frem, jo større bliver den." (II. akt, scene 3) Holberg tegner et portrett av et menneske som lider av et manisk kontrollbehov. Og hans store ulykke kan vel sies å være at livet går ham forbi; han er ikke tilstede i sitt eget liv, for å bruke et mer moderne uttrykk. Andre grunner til å spille stykket er at DEN STUNDESLØSE er et av Holbergs aller beste skuespill og inneholder gode karaktertegninger og mange veldig morsomme situasjoner. Stykket er også kanskje Holbergs mest fullendte komedie når det gjelder struktur, intrige og oppbygning. Men den viktigste grunnen til å spille DEN STUNDESLØSE akkurat nå er likevel Bjarte Hjelmeland. Vi er stolt og glad over å ha ham på teatret igjen og ser frem til å oppleve ham i denne rike og utfordrende rollen. Som stuepiken Pernille har vi vært så heldige å få tak i Marit Voldsæter og ønsker også henne hjertelig velkommen tilbake på teatret. I de andre rollene finner vi Jan Martin Johnsen, Christine Hope, Frode Bjorøy, Kirsten Hofset, Karl Bomann-Larsen, Gerald Pettersen, Monica Hjelle, Karin Stautland, Sissel Ingri Tank-Nielsen, Øyvind Gran, Reny Marie Gaassand Folgerø og Yngve Seterås. Teatret ønsker velkommen til en sprudlende, moderne og - forhåpentligvis - veldig morsom forestilling på Store Scene, der vi har knyttet til oss en av våre aller fremste scenografer, Olav Myrtvedt - og regissøren Ivar Tindberg, kjent for regioppgaver på Den Nationale Scene tidligere, som 'Heksene' i 2001 og 'Sugar' i 2004, og nylig den kritikerroste operaversjonen av 'Den Fjerde Nattevakt' ved Den Norske Opera.

INTERVJUAVTALER med de medvirkende gjøres enkeltvis utover prøvetiden denne og neste uke, det vil ikke avholdes noe felles pressemøte. Derimot tilbyr vi en felles mulighet for foto-, film- og lydopptak fra prøvene onsdag 22. mars kl 12.00 - 12.45. Ta kontakt for nærmere avtaler og for besøk i prøven onsdag, som nevnt.

Vennlig hilsen
Bente Aae
Informasjonsleder
Press- and Information Manager
Den Nationale Scene
Ph.: +47 55 54 97 19 evt. +47 911 01 791
E-mail: Bente.Aae@dns.no
 


Teaternett formidler uredigerte pressemeldinger fra norsk og internasjonalt teater. Teaternett mottar ingen betaling eller andre former for motytelser for denne tjenesten. Vi forbeholder oss retten til uten forklaring å publisere, eller la være å publisere innkomne meldinger. Hjelp oss å være oppdatert! Ønsker ditt teater å formidle noe - send oss en pressemelding! Vår epostadresse:  teaternett@teaternett.no