AKTUELT / Pressemeldinger
(annonse)

Denne side publisert
11. mars 2004

HOVEDSIDE
Om Teaternett
AKTUELT
Nyheter
Meldinger
I mediebildet
Pressemeldinger

Artikler

Arkiv
SØKUredigert pressemelding fra Studentteatret og Teatergruppa Samovar:

FRYKT OG AVSKY I HELVETE

Kan et menneske på noe tidspunkt fraskrives ansvaret for sine handlinger? I teaterstykket ” For lukkede dører” av Jean Paul Sartre møtes tre menneskeskjebner til svette sjelelige basketak i helvete. Teatergruppa Samovar og Studentteatret setter nå opp den djevelske enakteren med premiere på Chateau Neuf 19. mars.

Jean Paul Sartre er en betydelig figur i vår tids filosofi. Som eksistensialist mente han at det ikke fantes noen absolutte moralske lover. Menneskene måtte allikevel ta det fulle ansvaret for sine valg. For lukkede dører ble skrevet i 1944, og har siden blitt en gjenganger på den moderne dramatikkens scener.

Den nyoppstartede teatergruppen Samovar holder for tiden til i Studentteatrets lokaler på Chateau Neuf. Den lille teatertruppen hadde et ønske om å forsøke seg uten instruktør. Enakteren For lukkede dører virket som et naturlig valg..

I For lukkede dører møter du Sartres filosofi gjennom tre ulike menneskeskikkelser; to kvinner og en mann. De frafalne sjelene møtes i et helvete Sartre har valgt å gi form som en ganske alminnelig salong. Her stilles de av hverandre ansikt til ansikt med sine svakheter. Temperaturen stiger til det uutholdelige i et rom der enhver mulighet for flukt er fjernet.  ”Helvete er de andre”, sier den mannlige hovedrollen Garcin.

Det har blitt sagt at eksistensialistene dømmer mennesket til frihet. Omstendighetene er likegyldige for Sartre. Ansvarsfraskrivelsen er ingen kjærkommen menneskelig lyte. Sartres dom er klar; ”Det er handlingene som avgjør hva du har villet”. 

Teaternett formidler uredigerte pressemeldinger fra norsk og internasjonalt teater. Teaternett mottar ingen betaling eller andre former for motytelser for denne tjenesten. Vi forbeholder oss retten til uten forklaring å publisere, eller la være å publisere innkomne meldinger. Hjelp oss å være oppdatert! Ønsker ditt teater å formidle noe - send oss en pressemelding! Vår epostadresse:  teaternett@teaternett.no