Annonsere hos oss?
AKTUELT / Arkiv

Denne side publisert
20. september 1999

HOVEDSIDE
Om Teaternett
AKTUELT
Nyheter
Arkiv
SØKOrientexpressen til og fra Stavanger:
NORGES STØRSTE LAIV

Den 15. oktober i år, mellom lokaltog til Moss og fjerntog til Trondheim, vil den store ruteanviseren på Oslo S annonsere "Baghdad Express".   Du gnir deg kanskje i øynene og lurer på om Saddam Hussein har overtatt, eller Norman Schwarzkopf rir igjen, men slapp av. Når det blåses i fløyta er det bare Norges største laiv som triller ut fra perrongen. Et veterantog med dronning Mauds salongvogn, eget kjøkken, pokervogn med spillerulletter og ordentlige, gammeldagse toaletter. Og ikke minst: Fullt av levende mennesker som ser ut som de kommer rett ut fra Agatha Christies "Mordet på Orientexpressen".

Størst og dyrest

- Baghdad Express er Norges største og dyreste laiv til nå, forklarer Inga Lund Bjørnsen (17) ivrig til Teaternett. Hun gleder seg enormt. - Turen går fra Oslo til Stavanger og tilbake igjen, over fire dager. Toget er helt ordentlig, skikkelig veteran, utstyrt med  tidsriktige musikkband i 1903-stil på hver klasse. En sultan og en prinsesse er også med. Jeg skal være på andre klasse, skal spille journalist og ha med meg en fotograf og en assistent. Jeg har nettopp dekka en stor internasjonal fredskongress. Det blir kokker på toget og tre retters middag for de som vil ha det. Det blir utrolig virkelighetsnært.

Rollespill og improvisasjon
Hva er så dette fenomenet laiv? Det er rett og slett et rollespill der deltakerne går inn i rollene og blir der over tid. I motsetning til tilsvarende brettspill med rollekort og terningkast, der du sitter ved et bord og fantaserer fram historien sammen med en spill-leder, er laiven "live" som det heter på godt norsk. Du har på kostymer som skal stemme best mulig med tid og sted på et mest mulig riktig sted. Deltakerne improviserer fram de fleste hendelsene, men arrangørene lager et hovedplott, deler ut roller og styrer noen viktige roller til å sette igang spesielle begivenheter.

Dramaelever
Inga er ikke den eneste som er opptatt av laiv. Med seg til Baghdad Express skal hun ha med seg klassekameratene Katrine Fjørtoft (17) og Edel Jahr (17). Til daglig er de elever i 2. klasse ved Stange videregående skole. Katrine og Inga går på drama, Edel på dans. Flere andre i dramaklassen har vært på laiver i sommer, og har tenkt seg på nye senere. Maria Halle (17) var med på laiven Nosferatu - etterdønninger i sommer utenfor Nittedal, sammen med Inga og to andre i klassen, Anne-Britt Kjønsberg (17) og Veslemøy Evenstad Mørkrid (17).

Lengta tilbake
- Nosferatu - etterdønninger var en såkalt Fantasy-middelalder-laiv, forteller Maria som snart skal avgårde på en ny laiv, Amaranth I. -  Det gikk rundt forskjellige monstre, vampyrer og gjenferd, opplegget var at marerittene skulle bli virkelige. Du vet at monstre, gjenferd og vampyrer ikke finnes i virkeligheten, men på laiv virker det utrolig realistisk. Engang satt jeg på "vertshuset" og pratet med noen. Plutselig kom det inn en skikkelse gjennom døra. Kroppen var dekket av en tykk svart kappe, hodet hans var hvitt og istedet for armer hadde skikkelsen to sakser. Han "angrep" meg, så jeg nesten ble redd på ordentlig.
- Dette høres jo skikkelig skummelt ut?
Ja, men det er absolutt ikke farlig, forsikrer Maria. - Det er jo meningen at det skal føles realistisk og at stemningen skal bli ekte. Det var helt utrolig, når laiven var ferdig, begynte jeg nesten å grine, fordi jeg lengta slik tilbake til stemningen.

Strenge regler
-  Det er faktisk ganske strenge regler for en laiv, fortsetter Veslemøy som ble introdusert for fenomenet av faren sin for 5-6 år siden. - Du skal jo ikke føle at du lever etter strenge regler i et spill. Men på forhånd må du skrive under på en kontrakt der du blant annet lover å ikke sjenere ville dyr og turgåere og respektere de grensene som medspillerne setter. Brytes kontrakten er det rett ut fra laiven. Det er det også dersom du går ut av rollen. De som arrangerer de seriøse laivene kan dessuten massevis om førstehjelp og sørger for at alt går riktig for seg. Ellers er de   vanligste ordensreglene at det skal være rusfritt, at du er erstatningspliktig for selvforskyldte skader og ulykker, det skal tas hensyn til grunneiere og norsk lov skal følges.  Det er masse overdrevne myter om alt som foregår på slike laiver, at man må gjøre fra seg i pose, at det klikker for folk og så videre. Men på seriøse laiver skjer vanligvis ikke slikt. Vi har en såkalt "kuttregel": Dersom noen går over en grense du setter for rollespillet sier du "kutt" - som betyr "stopp situasjonen!". Den er sjelden i bruk, og det er som regel alvorlig når noen gjør det. Terskelen er sjølsagt litt høy for å bryte spillet, men muligheten er der. De fleste laiver har en aldersgrense på 16 år mens på noen må du ha underskrift hvis du er under 18.

"Offlaive"
- Det er nok vanlig å "offlaive" litt uoffisielt underveis, skyter Maria inn med et glimt i øyet, - som det heter på fagspråket, da! Det er egentlig ikke lov, men dersom du si noe til noen kan du snike deg ut i skogen sammen med venn eller venninne og gå ut av rollespillet en liten stund. Du har gjerne avtalt en liten kode på forhånd slik at du får sagt diskret fra under spillet.

Fri fra deg selv
- Det som er så fascinerende med laiver er å være en annen person enn deg selv over tid, sier Inga. - Det gir en utrolig avkopling fra alt hverdagsmas og din daglige "rolle" som er bundet på så mange måter. Du får ta fri fra deg selv en stund, og det er deilig. Jeg tror det er sunt, det må være et grunnleggende behov hos mennesker. Og som dramaelever får vi trent oss på naturalistisk spillestil så det holder!

Vinterlaiv
Veslemøy minner om at det er påmeldingsfrist til vinterlaiven Fremmede drømmer innen 1. oktober:
- Jeg tror det blir en utrolig bra laiv, der det skal legges vekt på stemning, sier hun. - En fin laiv for de som vil prøve det første gang. For de fleste som har vært på laiver står den første laiven i et spesielt lys, da er alt nytt og magisk.

Lov for voksne
Anne-Britt, som skal på Flukten i Sortnagard sammen med Veslemøy, forteller at det finnes et utall forskjellige laiver: Kardemommebylaiver, skrekklaiver, andebylaiver, westernlaiver, tidsmaskinlaiver og x-files laiver. - Det er mange studenter og skoleelever som er med på disse laivene, men det er absolutt lov også for voksne, sier hun. - Det er av og til litt dumt at ungdommer må spille gamle mennesker. Det er faktisk også folk som har hatt med babyer på laiver. I Trøndelag er også voksne deltakere mer aktive i miljøet.

Internett
Det sies at laiv-fenomenet har fått en kraftig oppblomstring i de siste par åra. Internett har forenklet mulighetene for å få ut informasjon til deltakerne, med arrangementsopplysninger, ikke minst rolle- og scenariobeskrivelsene. Laiv i Norge har fått en offisiell hjemmeside på www.laiv.org. Du kan også melde deg inn i rollespill-foreninger, som f.eks. Ravn og Soria Moria. Og prisen? Vel - 1000 kroner koster moroa for hver deltaker på Baghdad Express, pluss 350 for de som vil ha treretters middag hver dag. For de som vil gjøre noe tilsvarende koster det etter sigende 97 000 kroner å leie et veterantog hos NSB på denne måten. En billig pakketur til syden får en kanskje si. Så får vi håpe at maten smaker, at  "Mordet på Orientexpressen" ikke blir for realistisk, og at Stavanger tåler å bli kalt "et sted i Tyrkia" for en stund. Om de ikke har sultaner så finnes det vel en og annen oljesjeik...

NYHETER

 


Teaternett formidler nyheter fra norsk og internasjonalt teater. Hjelp oss å være oppdatert! Skjer det noe der du er - send oss et tips!.Vår epostadresse:  teaternett@teaternett.no


Ansvarlig redaktør av Teaternett er Stein Kippersund, Torstadvegen 46, 2335 Stange
Teaternett har org.nr. 980 247 781. E-post-adresse er teaternett@teaternett.no