FAGLITTERATUR / Teaterleksikon / P

(annonse)

Denne side endret
6. juni 2001

HOVEDSIDE
Om Teaternett
FAGLITTERATUR
Teaterleksikon
Bibliotek
SØKTeaterleksikon

<< Tilbake 

  Fram >>

P

prosceniumsbue
Fra gresk, proskenion. Bue eller ramme som skiller forscenen, prosceniet fra scenen forøvrig. I det greske og etterhvert romerske teatret utviklet det seg en spilleplattform foran det opprinnelige skenehuset. Skenehusets vegg ble utviklet til en utsmykket bakgrunn, en fondvegg. I renessansen fortsetter denne utviklingen med gjenfødelsen av den antikke greske og romerske kulturen, blant annet gjennom oppdagelsen av Vitruvius. Fondveggen åpnes bakover med perspektiv-virkninger og innganger som i Teatro Olimpico fra 1585. Området bak veggen blir gradvis tatt i bruk for spill og i barokken blir prosceniet skilt ut fra scenen forøvrig med en ramme eller prosceniumsbue.

Det første teatret som fikk prosceniumsbuen bygget inn som et fast element var Teatro Farnese i Parma, Italia 1618. Det er prosceniumsbuen som senere danner utgangspunktet for begrepet titteskapsteater eller titteskapsscene. I realismen blir spillet stort sett flyttet bak prosceniumsbuen. Den blir rammen rundt en usynlig fjerde vegg, som publikum kan kikke gjennom på spillet innenfor. Prosceniumsbuen ble et element som bekreftet skillet mellom scene og sal, mellom publikum og skuespillerne. Til tross for at prosceniumsbuen har blitt en anakronisme i moderne teaterformer er den et høyst tilstedeværende og førende element i de mange monumentale teaterbygningene i byene.

<< Tilbake 

  Fram >>

 

A  B  C  D  E  F  G  H  I   J  K  L  M  N  O  P  Q  R  S  T  U  V  W  X  Y  Z  Æ  Ø  Å  Teaternett arbeider med å bygge opp en database over teaterfaglig stoff, begreper og navn under overskriften teaterleksikon. Send oss også gjerne tips! Vår adresse er: teaternett@teaternett.no