FAGLITTERATUR / Teaterleksikon / N

(annonse)

Denne side endret
29. januar 2001

HOVEDSIDE
Om Teaternett
FAGLITTERATUR
Teaterleksikon
Bibliotek
SØKTeaterleksikon

<< Tilbake 

  Fram >>

N

narr
Ordet er tysk og kommer fra det gammeltyske ordet narro. Det går igjen tilbake til nrtú, som betyr danser på sanskrit eller gammelindisk. Ordet narr settes også i forbindelse med Nerthus. Nerthus var den nordiske fruktbarhetsgudinnen, og Njord var fruktbarhetsguden, en nordisk Dionysos. Dette tyder på at narren har sammenheng med sjamanistiske tradisjoner, med dans og magi. en narretradisjon hadde også vært en del av romernes nyttårsfeiring. En narreskikkelse ble utnevnt for å styre for en dag. Også i Middelalderen fortsatt denne skikken knyttet til store fester. Narren kunne også være knyttet til en enkelt fyrste som en "underholdningsarbeider", en hoffnarr. Han satt ved siden av fyrsten ved bordet, sang sanger, gjorde gjøglerkunster, fortalte historier. Han hadde også lov til å kritisere fyrsten, drive ap med han. Han hadde en rolle som ikke skulle tas alvorlig, ingen kunne bli fornærmet av å bli ertet av en narr. Samtidig hadde fyrsten nytte av å få kritikk på en humoristisk måte: Han fikk beskjed om hvilke oppfatninger folk hadde av han, og kunne dermed endre seg og gjøre seg mer populær. Det kunne ligge alvor bak narrens spøk.

Et moderne eksempel på en narr er TV-figuren "Alex" som var gjennomgangsfigur i NRKs dekning av Vinter-OL i Nagano i 1998. Fleipende nærmet Alex seg viktige personer som for eksempel kronprins Haakon og IOC-medlemmet Gerhard Heiberg. Han sa han hadde mistet akkreditteringskortet sitt, og oppfordra de to til å "bruke all makta si" for å skaffe det tilbake.  Alex beveget seg hele tiden på grensen av det akseptable, men fordi han var nettopp Alex og en narr, kunne han gjøre ting som ikke ville vært mulig for andre. Handlingene hans blir oppfattet humoristisk og "de mektige" har sans for å få glans av hans folkelighet og humor.

Litteratur:
Jon Nygaard: Teatrets historie i Europa. Del 1: Teatret før 1750. Det offisielle og det uoffisielle teatret Spillerom 1992 (124-129).


<< Tilbake 

  Fram >>

 

A  B  C  D  E  F  G  H  I   J  K  L  M  N  O  P  Q  R  S  T  U  V  W  X  Y  Z  Æ  Ø  Å  Teaternett arbeider med å bygge opp en database over teaterfaglig stoff, begreper og navn under overskriften teaterleksikon. Send oss også gjerne tips! Vår adresse er: teaternett@teaternett.no