FAGLITTERATUR / Teaterleksikon / M

(annonse)

Denne side endret
29. januar 2001

HOVEDSIDE
Om Teaternett
FAGLITTERATUR
Teaterleksikon
Bibliotek
SØKTeaterleksikon

<< Tilbake 

  Fram >>

M

mimus
Ordet er latin og kommer fra det greske ordet mimos som betyr etterligner eller skuespiller. I det antikke greske samfunnet fantes det trolig uoffisielle og folkelige teaterformer der skuespillerne opptrådte uten masker og med vekt på kroppsbevegelse og ansiktsuttrykk. De kunne være kledd i utstoppa drakter og gikk barføtt. De kunne parodiere guder og helter med grov humor og uten respekt. De spilte ikke på faste steder, men reiste rundt. De er beslektet med satyrspillene og også komediene.

Mange mener at denne tradisjonen følger en delvis skjult sammenhengende linje i historien helt opp til vår tid med tilknytningspunkter blant annet til gjøglere og Commedia dell'Arte. Mye tyder også på at mimustradisjonen er mer opprinnelig enn både komedien og tragedien, med røtter tilbake til fallosdyrkelse og fruktbarhetsritualer i det greske jordbrukssamfunnet.

Litteratur:
Jon Nygaard: Teatrets historie i Europa. Del 1: Teatret før 1750. Det offisielle og det uoffisielle teatret Spillerom 1992 (80-85).


<< Tilbake 

  Fram >>

 

A  B  C  D  E  F  G  H  I   J  K  L  M  N  O  P  Q  R  S  T  U  V  W  X  Y  Z  Æ  Ø  Å  Teaternett arbeider med å bygge opp en database over teaterfaglig stoff, begreper og navn under overskriften teaterleksikon. Send oss også gjerne tips! Vår adresse er: teaternett@teaternett.no