FAGLITTERATUR / Teaterleksikon / K

(annonse)

Denne side endret
25. februar 2005

HOVEDSIDE
Om Teaternett
FAGLITTERATUR
Teaterleksikon
Bibliotek
SØKTeaterleksikon

<< Tilbake 

  Fram >>

K

klassisisme
Ordet stammer fra latin, classicus som betyr førsteklasses. Stilretningen er knyttet til begrepet "klassiker", et verk av høy "klasse" som man mener har varig for ikke å si evig verdi.

I teaterhistorien er klassisismen sterkest forbundet med den franske klassisismen. Denne stilretningen hadde de antikke greske og romerske verkene (klassikerne) som ideal og ville etterligne dem. Den representerer en forsterkning og en fortsettelse av impulser i renessansen og barokken. Klassisismen tar utgangspunkt i de tre enhetene til Aristoteles når rammene skal legges for teatret. Reglene om tidens, stedets og handlingens enhet ble sannheter som måtte overholdes til punkt og prikke. Handlingen skulle også være sannsynlig. Dette peker videre mot den senere utviklingen av teatret i retning realisme. Mot slutten av 1700-tallet blir klassisismen utfordret av  romantikken.

Sin storhetstid har den franske klassisismen fra ca 1650 til ca 1725. De fremste representantene for klassisismen var tragedieforfatterne Corneille og Racine, og fremfor alt komedieforfatteren Molière.

Litteratur:
Jon Nygaard: Teatrets historie i Europa. Del 1: Teatret før 1750. Det offisielle og det uoffisielle teatret Spillerom 1992 (206ff)


<< Tilbake 

  Fram >>

 

A  B  C  D  E  F  G  H  I   J  K  L  M  N  O  P  Q  R  S  T  U  V  W  X  Y  Z  Æ  Ø  Å  Teaternett arbeider med å bygge opp en database over teaterfaglig stoff, begreper og navn under overskriften teaterleksikon. Send oss også gjerne tips! Vår adresse er: teaternett@teaternett.no