FORUM / Bokanmeldelser
(annonse)

Denne side publisert
27. mars 2011

HOVEDSIDE
Om Teaternett
FORUM
Forestillingskritikker
Bokanmeldelser
Debatt
SØKFANGET av rollen

Av Stein Willumsen Kippersund


Peter Serck
: Natten.
Cappelen Damm 2010. ISBN 978-82-02-33502-1. 255 sider.

Peter Serck har i romanen Natten gått under huden på en skuespiller som holder på å miste seg selv i kampen med rollen. Møtet med Ibsens Hedda Gabler blir et vendepunkt med fatale konsekvenser.

Bokens jeg-person, Johanna Hals, er en skuespiller som spiller rollen som Hedda Gabler i en oppsetning på Nationaltheatret. Historien begynner en kveld hun må avbryte forestillingen fordi hun ikke lenger husker rollens tekst. Parallelt med at hun prøver å få kontroll med seg selv og situasjonen, utvikler hun et motsetningsfyllt kjærlighetsforhold til forestillingens regissør. Vi følger tankene hennes i en indre drakamp med de destruktive sidene ved Hedda, i forhold til henne selv og i forhold til regissøren hun har lagt an på.

Fangarmer
Det blir en farlig prosess, der hun i sitt selvskapte klaustrofobiske univers både risikerer eget og andres liv, og hvor galskapen lurer like under overflaten. Klarer Johanna å skille sitt eget liv fra Heddas? Det utvikler seg et intenst sjelelig drama der skuespilleren desperat kjemper for å holde den kjente Ibsen-rollens fangarmer unna sitt eget privatliv. Vi fornemmer hvordan Hedda stiger frem fra Ibsens tekst, nesten som et monster fra graven i en Stephen King-roman.

Det sies at noen teaterstykker er underlagt en forbannelse. For eksempel Shakespeare’s Macbeth, som visstnok alltid må omtales som ”The Scottish Play” av de som arbeider med en oppsetning av stykket. Hvis ikke kan det gå riktig galt... For lesere av Natten blir Hedda Gabler neppe lenger det samme stykket, for teaterpublikum såvelsom for skuespillere og regissører.

Motsetningsfylt forhold
Tanken gikk også til Liv Ullmanns film Trolös (2000) som også handler om et motsetningsfylt forhold mellom en kvinnelig skuespiller og en mannlig regissør. Det er interessant og eggende å se hvordan forfatteren tar på alvor at en forestilling er en levende kunstnerisk hendelse, som aldri kan bli den samme fra den ene kvelden til den andre. Dette er noe av det mest spennende med teater: På scenen kan alt skje, og uansett forarbeid vil det alltid være rom for uforutsigbare lykketreff og katastrofer.

Alt i alt en fascinerende og medrivende ekte teaterbok, som det var vanskelig å legge fra seg.

Stein Willumsen Kippersund

BOKANMELDELSER


Ansvarlig redaktør av Teaternett ANS er Stein Kippersund. Adresse: Teaternett, Emil Nordbysveg 43, 2312 Stange. Teaternett har org.nr. 984 922 469. E-post-adresse er teaternett@teaternett.no