FORUM / Bokanmeldelser
(annonse)

Denne side publisert
27. oktober 2007

HOVEDSIDE
Om Teaternett
FORUM
Forestillingskritikker
Bokanmeldelser
Debatt
SØKPÅ SPORET av Førde

Av Stein Kippersund


Frank Rossavik
: Stikk i strid. Ein biografi om Einar Førde.
Spartacus 2007. ISBN 978-82-430-0407-8. 374 sider.

Er det nødvendig med to biografier om Einar Førde? Kanskje ikke, for hver enkelt av oss. Måtte jeg velge for den øde øya, ville det nok blitt Tor Obrestads. Derfor ser jeg også at Frank Rossaviks bok må til, og er en gave - til andre. Og boka er viktig for historien: Ikke bare om Førde, men om norsk etterkrigspolitikk og samfunn.

Obrestad fanger inn skuespilleren og aktøren på samfunnsscenen, posøren med legning for show og den gode replikk. Rossavik har mer kontakt med sporene etter energibunten, fighteren, røyskatten og flogvitet Førde, først og fremst i det politiske landskapet. Journalister, kommentatorer, politikere, historikere og samfunnsvitere finner her det de vil ha og bør få.

Jeg savner mer av Førdes "kulturelle kropp": Hans tilknytning og forhold til kultur, teater og kunst forøvrig vies mindre oppmerksomhet.

Kamptummel og kruttrøyk
Men i Rossaviks pageturner, for det er ei medrivende bok, får vi nært blikk på forutsetninger, bakgrunn, handlinger, prosesser, drakamper, relasjoner og kontaktflater, hvordan mange møtte Førde. Boka er topp journalistikk, grundig,  ryddig og med mange kilder. Rossavik følger bakken, kamptummelen og kruttrøyken, i en lang politisk løpebane der Førde visste at ingenting ble oppnådd gratis.

Med hensyn til nybygget til Det Norske Teatret utfyller Rossaviks bok bildet til Obrestad, og knytter saken om finansieringen til et mer intrikat spill med det surrealistiske forslaget om renter på studielån i studietida (!) som en av godbitene.

For ettertiden vil nok Førde stå for mange som selve Kringkastingssjefen, slik Rossavik også kommenterer:

Einar Førde blei ei legende: mannen som redda NRK over i ei ny tid, vann kampen mot dei kommersielle kanalane, berga lisensen og det meste av dyden, samla Noreg til eitt rike med distriktsfjernsynet, og redda det nordsamiske språket.

Kick off
Det er ellers neppe tilfeldig at radio- og fjernsynssatiren for alvor fikk frie tøyler nettopp under Einar Førde som kringkastingssjef. Den doble bunnen hadde Einar Førde til felles med satiren og komedien.

Stein Kippersund

BOKANMELDELSER


Ansvarlig redaktør av Teaternett ANS er Stein Kippersund. Adresse: Teaternett, Emil Nordbysveg 43, 2312 Stange. Teaternett har org.nr. 984 922 469. E-post-adresse er teaternett@teaternett.no