AKTUELT / Meldinger
(annonse)

Denne side publisert
27. februar 2005

HOVEDSIDE
Om Teaternett
AKTUELT
Nyheter
Meldinger
I mediebildet
Pressemeldinger
Artikler

Arkiv
SØK



Tsjekkisk i Norrland

7. mars er det klart for tsjekkisk operapremiere på Norrlandsoperaen. 100 år etter urpremieren på det tsjekkiske nasjonalteatret i Brno har Janaceks Jenufa nådd Umeå i Sverige.

Handlingen utspiller seg i en liten bondeby der den unge kvinnen Jenufa undertrykkes av omgivelsene og deres moralisme. Jenufa elsker Steva som svikter henne. Stevas bror Laca elsker også Jenufa, men krenker henne. Når Jenufas stemor får vite at Jenufa er gravid innser hun at dette må skjules for å unngå skandale. Operaen bygger på et feministisk stykke fra 1890, Hennes stedatter av Gabriela Preissova.

Janacek var et musikalsk geni og en menneskekjenner. Ifjor var det 150 år siden hans fødsel, og Janaceks liv og verk vies mye oppmerksomhet verden over. Han var samtidig med Puccini, og Jenufa hadde premiere samme år som Madam Butterfly. Oppførelsen av Jenufa i Praha 1916 ble en sensasjon og stykket har blitt sett på som en tsjekkisk nasjonalopera.

Teaternett formidlar nytt frå norsk og internasjonalt teater. Hjelp oss å være oppdatert! Skjer det noko der du er - send oss eit tips! Vår epostadresse:  teaternett@teaternett.no