Annonsere hos oss?
AKTUELT / Arkiv

Denne side endret
10. januar 2000

HOVEDSIDE
Om Teaternett
AKTUELT
Nyheter
Meldinger
Arkiv
SØKLevde for teatret:
PER AABEL ER BORTE

Sørgende kolleger samlet seg spontant til en stille markering for å hylle skuespilleren Per Aabel som døde 22. desember 1999. Aabel ble 97 år, og var aktiv til det siste. - Han satte en standard og strebet alltid mot det ytterste, sa en sterkt beveget teatersjef Ellen Horn ved Nationaltheatret til TV2. - Han var en ubestridt ener i norsk kulturliv og samtidig så beskjeden.

- Han hadde en stor kjærlighet til teatret, og en raushet overfor andre, sa skuespilleren Toralf Maurstad til TV2. - Han unnlot aldri å takke andre når de ga noe på scenen.

Statsminister Kjell Magne Bondevik mottok også dødsbudskapet med sorg: - Den varmen han utstrålte når han fortalte er vel det sterkeste inntrykket jeg har av ham, sa statsministeren til TV2.

Allsidig
Per Aabel ble født i 1902 og var sønn av den legendariske skuespilleren Hauk Aabel. Han utdannet seg i Frankrike og England, både som tegner, ballettdanser, koreograf og teatermann. Aabel begynte teaterkarrieren som instruktør ved Nationaltheatret i 1926 og debuterte som skuespiller på Oslo Nye Teater i 1931 i forestillingen Det svake kjønn av Edouard Bourdet. Rollen her som Carlos Pintos ble Aabels store gjennombrudd i norsk teater.

Folkekjær
11. mai i år avduket dronning Sonja en statue av Aabel i rollen som "Jean de France" utenfor Nationaltheatret. Aabel ble også hedret med statens æreslønn i 1973 og fikk Storkors av St. Olavs Orden for fremragende scenekunst i 1988. For flere generasjoner nordmenn er Aabel kjent for sine opplesninger av H.C. Andersens eventyr.

Den norske regjering har bestemt at Aabel skal begraves på statens bekostning.

Relaterte linker:
Per Aabel bisatt Nettavisen 6. januar 2000
Aabel begraves på statens bekostning Dagbladet 22. desember 1999
Blomster og lys for Per Aabel Dagbladet 22. desember 1999
Per Aabel er død Av Øyvind Jakobsen og Line Dugstad. Nettavisen 22. desember 1999
Per Aabel er død Dagbladet 22. desember 1999
Per Aabel er død Av Hilde Bjørhovde. Aftenposten 22. desember 1999
Hyldet av teatervenner Av Ruth Krefting Enger. Aftenposten 22. desember 1999
-Per kan ikke erstattes! Av Ruth Krefting Enger. Aftenposten 22. desember 1999
Eneren i norsk teaterliv Av Ruth Krefting Enger. Aftenposten 22. desember 1999

NYHETER  MELDINGER

 


Teaternett formidler nyheter fra norsk og internasjonalt teater. Hjelp oss å være oppdatert! Skjer det noe der du er - send oss et tips! Vår epostadresse:  teaternett@teaternett.no


Ansvarlig redaktør av Teaternett er Stein Kippersund, Torstadvegen 46, 2335 Stange
Teaternett har org.nr. 980 247 781. E-post-adresse er teaternett@teaternett.no