AKTUELT / Nyheter
(annonse)

Denne side publisert
12. april 2012

HOVEDSIDE
Om Teaternett
AKTUELT
Nyheter
Meldinger
I mediebildet
Artikler

Arkiv
SØK



Dypt i AÏDA
21. april er det igjen klart for Verdi-premiere ved Den Norske Opera. Og det legges ikke opp til noe pompøst fokus: Den skotske regissør David McVicar vil bak fasaden og vise brutaliteten og det mørke i det egyptiske samfunnet på faraoenes tid. Et samfunn styrt av ritualer, besatt av død, drevet av krigføring og makt.


Grand Opéra
"Aïda" er et arabisk kvinnenavn som betyr "besøkende" eller "tilbakevendende". Operaen av Guiseppe Verdi er i fire akter og basert på en historie av den franske egyptologen Auguste Mariette.

Tiffany_Abban-Aida - Crp.jpg (284971 bytes)

Foto: Den Norske Opera og Ballett © 


Den amerikanske sopranen Tiffany Abban gjør ære på tittelrollens navn (betyr "besøkende") og gjester Norge og Den Norske Opera for første gang, med sin opptreden som Aïda. Abban har sin bakgrunn fra Juilliard School of Music og Curtis Institute of Music, og hun ble den yngste sangeren noensinne til å motta Adler Fellowship Program ved San Francisco Opera.

Forsinket av krig
Ismail Pasha, khediven av Egypt ga Verdi oppdraget med å skrive operaen for framføring i januar 1871. Verdis honorar var 150.000 francs. Premieren ble imidlertid forsinket på grunn av den fransk-prøyssiske krig (1870-1871). Det er blitt sagt operaen ble bestilt i forbindelse med åpningen av Suezkanalen i 1869, men Verdi uttalte at han ikke skrev ”situasjonsbestemte stykker”.

Aïda regnes innenfor "Grand opéra"-tradisjonen som hadde sitt utspring i Frankrike fra omkring 1830. Typisk for Grand opéra er store og påkostede oppsetninger med mye utstyr. Elton John og Tim Rice har laget en musikal med samme navn, som ikke har med musikken, men bygger på samme historie som Verdis verk.

800px-Aida_poster_Cleveland-1908.jpg (214667 bytes)

Illustrasjon: WikiCommons 


Pompøs: Verdis opera Aida er kjent for som regel å få solid og pompøs innpakning, som kunne få selv filmenverdenens Indiana Jones til å heve litt på øyenbrynene. Aida hadde urpremiere nettopp i Egypt 1871, på selveste julaften 24. desember i  Khedivial Opera House i Kairo. Den hører i dag med til standardrepertoaret ved operascener verden over. Her en plakat for en oppsetning i 1908 i Cleveland.

Savnet vanlig publikum
Aïda ble ifølge Wikipedia ifølge mottatt med begeistring da den ble urframført i Kairo i 1871. Verdi var selv ikke til stede, men han uttrykte misnøye med det faktum at publikum besto av prominente inviterte personer, politikere og kritikere. Komponisten hadde ønsket at flere fra det vanlige publikummet var til stede. Han betraktet derfor den italienske (og europeiske) premieren som fant sted på La Scala-operaen i Milano den 8. februar 1872 som den ”egentlige” premieren.

Handlingen foregår i det gamle Egypt, og kretser rundt en kjærlighetshistorie mellom den unge egyptiske offiseren Radames og den etiopiske slavekvinnen Aïda. En krig er på gang mellom Egypt og Etopia, og ingen vet at Aïda er datteren av den etiopiske kongen. Etterhvert blir Aïda stående i spenningsfeltet mellom kjærligheten til sin far og sitt land på den ene siden, og til Radames på den andre. I skyggen av krig, ritualer og oppgjør prøver de elskende blant annet gjennom flukt å få hverandre. Opplegget mislykkes, og de to står overfor en total tragedie. Finnes det en utvei og en fremtid for de elskende?

Fakta
Musikk: Giuseppe Verdi. Libretto: Antonio Ghislanzoni. Musikalsk ledelse: Piergiorgio Morandi. Regi: David McVicar. Ansvarlig for gjenoppsetningen, regi: Leah Hausman. Koregografi: Fin Walker. Scenografi: Jean-Marc Puissant. Kostymer: Moritz Junge. Lysdesign: Jennifer Tipton.

Den Norske Opera og Balletts iscenesettelse er en co-produksjon mellom Royal Opera House, Covent Garden, Palau de les Arts Reina Sofía i Valencia og Den Norske Opera & Ballett. Rollelisten er slik: Kongen/Il Re: Carsten Stabell. Amneris: Mzia Nioradze Aida: Tiffany Abban (21/4) / Ragnhild Heiland Sørensen. Radames: Henrik Engelsviken (21/4, 23/4, 26/4, 30/4, 4/6, 11/6, 16/6)/Gregory Carroll (28/4, 3/5, 7/6, 13/6). Ramfis: Petri Lindroos. Amonasro: Yngve A. Søberg. Messagero: Kjetil Støa. Prestinnen: Mariann Fjeld Olsen (21/4, 23/4, 30/4, 3/5, 7/6, 11/6) Elisabeth Cathrine Teige (KHiO) (26/4, 28/4, 4/6, 13/6, 16/6).

Relatert link:

Aida  Den Norske Opera og Ballett


NYHETER  MELDINGER

Teaternett formidler nyheter fra norsk og internasjonalt teater. Hjelp oss å være oppdatert! Skjer det noe der du er - send oss et tips! Vår epostadresse:  teaternett@teaternett.no