AKTUELT / Nyheter
(annonse)

Denne side publisert
10. februar 2011

HOVEDSIDE
Om Teaternett
AKTUELT
Nyheter
Meldinger
I mediebildet
Artikler

Arkiv
SØKAlle PIRATSAGAERS mor

Fredag 11. februar er Det Norske Teatret premiererigget for sjøsetting av alle tiders eksotiske sjørøversaga. Skuta “Hispaniola”, unggutten Jim Hawkins og den tvetydige sjørøverkapteinen Long John Silver er klar for å møte publikum. Det handler om Robert Louis Stevensons udødelige roman, Skatten på Sjørøverøya. Nå blir pirateventyret musikalsk teater for barn og ungdom.


Audny Chris Holsen står for bearbeidelse og regi. Det knytter seg mye spenning og forventning til denne storsatsingen fra det Norske Teatret, som slik følger opp sporet til teatrets nye sjef Erik Ulfsby. Anbefalt aldersgrense er satt til åtte år. Paul-Ottar Haga (45) kler rollen som sjørøverkaptein John Silver mens Frank Kjosås (29) spiller den unge Jim Hawkins. Kjosås er blant annet kjent for sin tolkning av “Judas” i Det Norskes versjon av Jesus Christ Superstar.

SkattenPåSjoroveroyaPlakat.jpg (240054 bytes)

Det Norske Teatret ©   

Frank Kjosås og Paul-Ottar Haga pryder plakaten til Det Norske Teatrets store piratproduksjon.

Historien starter med at den fattige Jim kommer over et ekte skattekart som skal vise veien til Kaptein Flints nedgravde gullkister. John Silver hjelper ham med å skaffe skip og samle mannskap for å finne skatten. Skonnerten "Hispaniola" legger ut på en skjebnesvanger reise mot den tropiske skatteøya. Etterhvert viser det seg at mange blant mannskapet har litt av hvert å skjule i sin fortid. Hvem blant de voksne kan den unge Jim egentlig stole på? Teatret lover dramatikk, med både kniver, kuler og krutt og stort spekter av ingredienser.

Skotsk opprør mot England
Den skotske forfatteren Robert Louis Balfour Stevenson (født 1850) begynte å skrive allerede som 16-åring. Hans debut var et skuespill om et skotsk opprør mot engelske undertrykkere på 1600-tallet, The Pentland Rising. Stykket ble gitt ut anonymt på farens bekostning (1866).

Robert_louis_stevensonWikiC.jpg (36651 bytes)

Illustrasjon Wikicommons   

Robert Louis Balfour Stevenson (1850-1894): Produktiv forfatter, som fornyet det skotske språket.

Ektefellen sjokkerte
Først i 1883 fikk han sitt store gjennombrudd, med nettopp Skatten på sjørøverøya, eller Treasure Island som den heter på originalspråket. Stevenson hadde svært svak helse, og møtte motstand rundt privatlivet sitt i samtiden. En betydelig del av æren for hans litterære suksess må trolig tilskrives hans kone, amerikanske Fanny Vandegrift Osbourne (1840-1914), som han møtte på en reise i Frankrike.

Det sjokkerte Stevensons miljø og familie at hun var amerikansk, var skilt, hadde to barn og dessuten var ti år eldre enn forfatteren. Men Osbournes sterke personlighet og viljestyrke var trolig avgjørende for at Stevenson fikk gjennomført sine prosjekter. Stevenson skrev også flere bøker sammen med Fannys sønn, Lloyd Osbourne (1868-1947). Skatten på sjørøverøya ble skrevet under et opphold i den sveitsiske byen Davos, midt i Europa og langt unna smaken av saltvann. Stevenson skapte den som en “godnattfortelling”, tilegnet nettopp den lille stesønnen Lloyd.

Fanny_OsbourneWikiC.jpg (41637 bytes)

Illustrasjon Wikicommons   

Fanny Vandegrift Osbourne Stevenson (1840-1914): Robert Louis Stevensons ektefelle hadde enorm betydning, både for forfatterens helse og hans litterære produksjon.

"Tusitala"
Familien slo seg etterhvert ned på Samoa i Polynesia, der Stevenson aktivt satte seg inn i samfunnsforholdene og politikk i øygruppa. Han hjalp politiske fanger ut av fengsel, og fikk bygget en vei kostnadsfritt som takk for denne innsatsen. Veien fikk navnet “Al Loto Alofa” - “De elskende hjerters vei”. Samoanerne kalte forøvrig Stevenson “Tusitala”, han som forteller historier.

Flere verker av Stevenson er blitt verdenskjente. I 1886 kom både The Strange Case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde og Kidnapped ut. Mange mener at han nådde lengst som novellist, for eksempel i samlingen The Merry Men fra 1887. Stevenson skrev mye innenfor de fleste sjangere, og betydde mye for innsatsen med å oppfriske det skotske språket.

Stevenson døde på Samoa i 1894, bare 44 år gammel. Hans kone levde hele 20 år lenger enn ham.


Relaterte linker:
Skatten på sjørøvarøya. Det Norske Teatret
Robert Louis Balfour Stevenson. Wikipedia

NYHETER  MELDINGER


Teaternett formidler nyheter fra norsk og internasjonalt teater. Hjelp oss å være oppdatert! Skjer det noe der du er - send oss et tips! Vår epostadresse:  teaternett@teaternett.no