AKTUELT / Nyheter
(annonse)

Denne side publisert
2. mai 2006

HOVEDSIDE
Om Teaternett
AKTUELT
Nyheter
Meldinger
I mediebildet
Artikler

Arkiv
SØKEt ærefullt sjokk - og moro!

- Jeg hadde ingen anelse på forhånd. Det var et sjokk, men først og fremst en stor ære! Prisen gis jo som honnør for at du kan prestere på høyt nivå over tid. Og så er statuetten så vakker! Ågot Sendstad fra Nes i Hedmark er tildelt Per Aabels ærespris 2006. Til Teaternett sier hun spøkefullt at hun som ekte hedemarking egentlig ikke har så mye mer å si enn "øh....", men er rask å korrigere: Dette var fryktelig moro! Og det var også fryktelig moro å få prisen tildelt av Wenche Foss.

- Jeg arbeidet med Wenche Foss da jeg var fersk på Nationaltheatret. Vi satte opp Oscar Wilde-stykket "Den perfekte ektemann", og jeg fikk en diskret men tydelig korreks da jeg troppet opp på prøvene i joggesko. Nå husker hun meg forhåpentligvis for mer enn akkurat det... Selv lærte jeg at skoene faktisk har stor betydning for utviklingen av karakteren.

En verdig vinner
Ågot Sendstad har nok lært en hel del mer enn effekten av skotøy gjennom årenes løp. Hun er kjent i teatermiljøet som en seriøs og grundig scenekunstner, en skuespiller som både er håndverksmessig sikker og rutinert, og samtidig stadig søkende etter utvikling og det ærlige uttrykket. Det er en verdig vinner av Per Aabels ærespris vi snakker om.

Det var i 1996 hun kom til Nationaltheatret. Hun debuterte som Lisbeth i Erasmus Montanus og spilte senere samme år Hedvig i Vildanden. Videre har hun blant annet spilt Masja i Måken, Ophelia i Hamlet og Fru Linde i Et dukkehjem. Fra 2000 til 2003 var Ågot en del av den kunstneriske ledelsen for Torshovteatret. Her spilte hun blant annet i Vi er ikke kaker, I Hired a Contact Killer, Pianisten, Når vi døde våkner og Vinter. Fra 2004 har hun blant annet spilt Mette i Festen, Grevinnen i Figaros bryllup, Annikka i Pippi Langstrømpe og Damen i Til Damaskus. Hun har hatt engasjement på Oslo Nye og på Rogaland Teater.

Glad for å ha jobb
Ågot har kontrakt med Nationaltheatret frem til august 2008. Etter det vet hun ikke hva som skjer.

- Jeg tenker ikke så mye på det. Det er en glede å ha jobb, og ha trygghet for jobben i i alle fall en viss tid fremover. Det er viktig å kunne fokusere på det du holder på med akkurat nå, ikke være opptatt av hva som kommer "snart". Jeg har også opplevd å gå på stykkekontrakt (kontrakt kun for det stykket du arbeider med akkurat nå, red.anm.), og det var slitsomt. Du kunne nesten ikke unngå å være opptatt av å tenke på neste engasjement, neste mulighet. En viss ro, en viss stabilitet er av betydning for skuespillerens kunstneriske ytelse, og for utvikling.

- Det er utrolig mange skuespillere innom dette huset (Nationaltheatret, red.anm.), og det er ingen tvil om at veldig mange av dem kvalifiserer til ansettelse. Det er rett og slett veldig mange dyktige skuespillere i Norge for tiden, sier Ågot. Hun peker på at dette både er bra for kunsten i kraft av at utvalget av skuespillere blir større, samtidig som det er liten  tvil om at det dermed også blir hardere for skuespillerne - som altså skal produsere denne kunsten.

Glad for prisen
Per Aabels ærespris ble innstiftet på skuespillerlegendens fødselsdag, 25. april 1979, og deles hvert år ut som et reise- og utdanningsstipend på kr. 15.000,- til en begavet, norsk skuespiller. I tillegg til stipendet får prisvinneren en statuett av Per Aabel, utformet av Nina Sundbye. Blant tidligere prisvinnere finner vi Rut Tellefsen, Bjørn Skagestad, Bjarte Hjelmeland, Per Jansen, Ole-Jørgen Nilsen, Laila Goody og Monna Tandberg.

Ågot syns det er en glede å ha fått prisen.

- Teaterlivet kan være hardt, og man vet ikke hva fremtiden bringer. Scenekunsten er jo også særpreget av å være flyktig. Det er fint å ha denne statuetten, en fast og håndgripelig gjenstand - og som dessuten er svært vakker - som minner om at man faktisk har stått for noe kvalitativt i scenekunsten. Jeg håper jo likevel at jeg heller enn å henvises til mimring foran peishyllen, først og fremst skal fortsette med å bidra kvalitativt på scenen også i fremtiden!

Ågot Sendstad er aktuell på Nationaltheatret som Aurelia i Et spansk stykke av Yasmina Reza, i regi av Thea Stabell.

NYHETER  MELDINGER

Teaternett formidler nyheter fra norsk og internasjonalt teater. Hjelp oss å være oppdatert! Skjer det noe der du er - send oss et tips! Vår epostadresse:  teaternett@teaternett.no