AKTUELT / Nyheter
(annonse)

Denne side publisert
5. september 2005

HOVEDSIDE
Om Teaternett
AKTUELT
Nyheter
Meldinger
I mediebildet
Artikler

Arkiv
SØKValg 2005:
Teater
IKKE TEMA

Du må lete lenge etter ordet "teaterpolitikk" i det politiske valgskuespillet. SV, Venstre og Senterpartiet vinner riktignok Teaternetts uformelle terningkast-runde. Se vår raske gjennomgang, sjekk partiprogrammene og døm selv!

Selv om teater ikke har vært mye framme i valgkampen har partiene avgitt løfter i programmene som kan være interessante å vise til når valget er over og regjeringskonstellasjonene er på plass. Teaterpolitikken ligger godt bortgjemt i den generelle kulturpolitikken, som heller ikke står høyt på dagsordenen.

Det er vel også neppe kulturpolitikken som avgjør folks partivalg, snautt nok for kulturarbeidere. Hva som blir gitt til kultur og teater er ikke bare avhengig av regjeringskonstellasjonene, men også på styrkeforholdet innenfor de to regjeringsalternativene. Dette er en sektor som går på tvers av hovedskillene. Sjekk ut linkene, let etter teaterpolitikken, finn den om du kan (!), og døm selv.

FRP: Ikke statens oppgave
Ikke overraskende er "Kultur" og "Teater" nederst på i partiprogrammet. Kultur-institusjoner, kulturarbeidere og teatersektorene har trolig lite penger, mye uforstand og katastrofal politikk i vente om dette partiet kommer i framskutt posisjon. Fremskrittspartiet ser nok på teater som et viktig kulturtilbud, men, sitat, "ser det ikke som en statlig prioritert oppgave å gi driftstøtte til slike kulturinstitusjoner".
Terningkast: 1

Høyre: Vagt og velvillig, men pengene sitter langt inne
Kulturdelen av programmet på nettsiden er etter vår mening ikke helt til å bli klok på. Vage ord og vendinger, en smule velvilje, men få konkrete løfter. Vi får en bestemt følelse av at Høyre ikke vil stå i bresjen for at staten tar ansvar for noen vekst i kultur- og teaterpolitikken. Pengene sitter ikke løst.
Terningkast: 2

KrF: Forsiktig, men velvillig

Litt dissonans mellom "kristelig" og "teater", men i praksis er dette litt urettferdig for KrF. Som regjeringens ankerparti og med statsråden på feltet har partiet tatt tak i mange ting på en like bra eller bedre måte enn forgjengerne. Igjen, en litt tungnavigert nettside hvor kultur selvsagt står langt ned på lista og scenekunst knapt er nevnt. Velviljen er likevel til stede, og pengesekken litt mer generøs enn hos Høyre. Forsiktige løfter om mer til kulturskole og skolesekk. Men noen har likevel en jobb å gjøre her!
Terningkast: 3

Arbeiderpartiet: Lover mye, men hva vil de holde?

Heller ikke  Arbeiderpartiet bruker mye plass på kultur og teater, og feltet er ikke en del av partiets hovedprofil. Men de er konkrete i løftene, og står sammen med SV og SP om noe. 1 prosent av statsbudsjettet skal gå til kultur innen 2014. De vil ha kulturlov som skal sikre kulturens plass i samfunnet. Det viktigste er kanskje at AP og de rødgrønne forplikter seg på tilbud om kulturskole til alle. Men etter tiår med diverse AP-regimer vet vi også at løfter er en ting, praktisk politikk noe annet.
Terningkast: 4

Senterpartiet: Profilerer seg på kultur og utkanter
I den rødgrønne alliansen er Senterpartiet en av de som våger å profilere seg høyt på kultur. Nettsida er litt tungrodd og ikke helt god å få oversikt over, men den som leter finner svar. Kulturløftet står sentralt og scenekunst har sin plass, knyttet sterkt opp mot lokale og distriktspolitiske målsettinger. Partiet vil som AP ha kulturlov med et tydelig ansvar fra det offentlige, og ser på kultur som en mulig vekstsektor for framtida.
Terningkast: 5

Venstre: Forplikter seg på kreativitet, kulturlov og skolesekk
Blant de tre nåværende regjeringspartiene er det uten tvil Venstre som flagger kultur høyest. Teater og scenekunst er påfallende lite hevnt i programmet, men partiet var en pådriver for kulturell skolesekk, som forplikter det offentlige til å kjøpe utøvende kunst til barn og unge. Partiet vil også ha en kulturlov, og minst 1 prosent av statsbudsjettet til kultur. Partiet ønsker også å forenkle skjemaveldet og Riksteatret skal ut av Oslo. Mye bra - problemet til Venstre er det samme som før: De trenger å bli litt større, særlig når vi ser hvem de sitter i regjering med!
Terningkast: 5

SV: Kulturkort til ungdom
Partiet har ei flott og forståelig hjemmeside, som også plasserer kultur tydelig i bildet. Vi får imidlertid håpe at ikke kulturarbeiderne bare skal leve av å spille på gata, slik velgerguidens gatebilde viser... Og neida, som før er SV villig til å satse på kultur. Som for Venstre, AP og SP er 1 prosent av statsbudsjettet målet og kulturskolen skal styrkes. De lover også et at ungdom skal få billigere tilgang til kultur gjennom et kulturkort. Fin sak, men får de AP med på det mon tro? Ord som teater og scenekunst er også her bortgjemt i de generelle vendingene om mer til alt. Men det er kanskje på tide at SV får vise hva de kan få til fra en ansvarlig posisjon?
Terningkast: 5
 

Relaterte linker:
SV
Venstre
Senterpartiet
Arbeiderpartiet
KrF
Høyre
FRP

NYHETER  MELDINGER

Teaternett formidler nyheter fra norsk og internasjonalt teater. Hjelp oss å være oppdatert! Skjer det noe der du er - send oss et tips! Vår epostadresse:  teaternett@teaternett.no