AKTUELT / Nyheter
(annonse)

Denne side publisert
22. april 2002

HOVEDSIDE
Om Teaternett
AKTUELT
Nyheter
Meldinger
I mediebildet
Artikler

Arkiv
SØK<">

ÆREFULL DANSEPRIS
til Runar Borge

Runar Borge er tildelt Senter for Dansekunsts Ærespis 2002. Prisen ble delt ut av teatersjef Vidar Sandem sist lørdag. 

Det hele fant sted etter urpremieren på Antons villfaring på Det Norske Teatret, scenen der Borge har utfoldet seg i mange sammenhenger.

Omfattende produksjon
Det er gått nesten 35 år siden Runar Borges første jobb som danser ved Det Norske Teatret, i Spelemann på taket, 1968. Etter hvert ble det mindre dans og mer koreografi og regi, som oftest i samarbeid med scenografen Svein Lund Roland. Runar Borgehar en omfattende produksjon ved Det Norske Teatret bak seg. Men han har rukket mer enn det: Han koreograferte og danset for Studio Oscar, en pionergruppe innen norsk freelance-miljø. Han har gjennom årene koreografert og regissert ved flere av de største teatrene i Norge inkludert Den Norske Opera. Produksjoner i utlandet omfatter bl.a. byene i Stockholm, Göteborg, London og Los Angeles. Han har også gjort en lang rekke TV-produksjoner.

Sentral skaperkraft
Senter for Dansekunst er et nasjonalt informasjons- og kompetansersenter for dans. Senteret har opprettet en Ærespris, som gis på vegne av hele dansemiljøet til en kunstner som har hatt stor betydning for kunstarten i Norge. I begrunnelsen for å gi prisen til Runar Borge heter det at han "fra tidlig på syttitallet vært en sentral skaperkraft og fremragende ambassadør for dans i  norsk musikkteater. Gjennom hans omfattende bruk av dans i et stort antall teater- og musikaloppsetninger, har han en hoveddel av æren for at dans i denne perioden har vært en tydelig del av norsk teater. Hans evne til å tilpasse det koreografiske materialet og integrere dansen i stykket har gitt en rekke suksesser. Fra forestillinger som den enkle, lune og sjarmerende “Så lenge skutan kan gå”,  til kjempeoppsetningen “Cats”, med fart, energi og masse sceniske effekter. Han var for øvrig den første som fikk lage ny koreografi til denne musikalen. Slik har Runar Borge vekket interessen for teaterdans hos mange unge talenter og bidratt til en generell økning av danseinteressen i Norge."

Tidligere prisvinnere
Æresprisen er tidligere tildelt Gerd Kjølaas, Eva Krøvel, Jorunn Kirkenær, Kjersti Alveberg, Ivo Cramér og Joan Harris.  Æresprisen er bronsestatuetten “Narren”, av Nina Sundbye.

.

NYHETER  MELDINGER

Teaternett formidler nyheter fra norsk og internasjonalt teater. Hjelp oss å være oppdatert! Skjer det noe der du er - send oss et tips! Vår epostadresse:  teaternett@teaternett.no

-

Ansvarlig redaktør av Teaternett er Stein Kippersund, Myrvegen 14, 2312 Ottestad
Teaternett har org.nr. 980 247 781. E-post-adresse er teaternett@teaternett.no