AKTUELT / Nyheter
(annonse)

Denne side publisert
23. august 2001

HOVEDSIDE
Om Teaternett
AKTUELT
Nyheter
Meldinger
I mediebildet
Artikler

Arkiv
SØK



Ringen: Norges første
NY-SIRKUS FORESTILLING


Sirkus, rock, teater og dans i en heftig og helhetlig forestilling. Haugesund Teater, Pain Solution og Cirkus Xanti presenterer "Ringen", norges første forestilling i sjangeren ny-sirkus.
Forestillingen deltar akkurat nå på nysirkus-festivalen i Sandvika, og skal deretter besøke Hedmark.

Forestillingen beskrives som rå og vakker, morsom og poetisk. Ensemblet hevder at de viser godt gammeldags sirkus slik våre tippoldefedre opplevde det. De påstår at nysirkus setter sirkus på scenekunstkartet igjen, og at det er en hyllest til sirkuskunsten slik den engang fremsto og slik den i dag må fremstå skal den overleve som seriøs forestillingsform. Trapezartister, sjonglører, balansekunstnere, skuespillere, klovner, fakirer, dansere og musikere - og altså ingen dyr.

Historien i "Ringen" er basert på Volund-kvadet fra Edda. Aktørene som deltar er fakir- og performancegruppa Pain Solution fra Oslo,  trapezeartistene Esben og Maja Aerius fra Danmark,   balansekunstneren Eskil Rønningsbakken fra Hedmark, danseren Siv Gaustad og skuespiller Jørgen Tjemsland.

Pål Jackman fra Haugesund og Per Zanussi fra Stavanger har komponert musikken, som de fremfører sammen med Bergmund Waal Skaslien, Kjetil Møster og Stig Rennestraum. Regissør er Xanti Schwarz. Scenograf: Sten Jensen Koreografi: Nuri Ribera Kostymedesign: Monica Luni

Her er hva ensemblet skriver om forestillingen og aktørene:

Historien
Volund er den vakre og begavede alveprinsen som kan skape hva han vil med sine magiske evner. Han skaper et uovervinnelige sverd og en trollring av gull som «føder» åtte gullringer hver niende dag. Ved hjelp av trollringen møter Volund sin store kjærlighet, og alt er fryd og glede. Men den grådige og onde kong Nidad tar alt gullet til Volund og gjør ham til fange og slave på livstid. Volund lar seg ikke knekke og tar fatt på den umulige oppgaven det er å gjenopprette sin tapte ære. Har du sansen for Tolkien og Ringenes Herre, eller Wagners Niebelungen Ring, gå ikke glipp av den opprinnelige myten. Har du i tillegg sett eller hørt om Cirque du Soleil fra Canada eller Cirkus Cirkör fra Sverige, må du se Cirkus Xanti ta opp kampen med de verdensberømte nysirkusene!

Regi og manus
Vi har også vært så heldig å få tak i den sky og ettertraktede sirkusregissøren, Xanti Schwartz. Han har en egen historie som langt overgår de fleste eventyr. Fra han ble reddet ut av et brennende flyvrak i Sahara av en arabisk sirkustrupp, har hans liv dreid seg om sirkus og dramatiske opplevelser. I voksen alder har han vært knyttet til Det Albanske Statssirkus i Tirana, både som artist og regissør, men verden over er han kjent som sirkusartisten «Den hvite araber».

Pain Solution, de onde
Fakir- og performancegruppen Pain Solution fra Oslo er den eneste av sitt slag i Norge. Pain Solution er også unik i en internasjonal sammenheng. Med sitt meget spesielle uttrykk i balansen mellom det groteske, det morsomme, det makabre og det vakre, har de klart å unngå at deres forestillinger blir frastøtende eller motbydelige. Tvert i mot oppleves deres forestillinger som et seriøst og legitimt kunstnerisk uttrykk. Som aktører i Cirkus Xantis "Ringen" bearbeides og tilpasses deres allerede eksisterende uttrykk til klare rollefigurer i historien om Volund, hvor gruppa tar på seg oppgaven å gestalte den onde Kong Nidad og hans soldater/torturister. Pain Solution består av Håvve Fjell, Katrina Nedrebø og Roberto Caccam.

Trapeze
Trapezeartistene Duo Aerius er Danmarks mest lovende unge sirkusartister. For tiden fullfører de sin utdannelse i Moskva under en av verdens beste instruktører, Valentin Glazyrin. Duo Aerius består av Esben og Maja Aerius.

Den gode
Balansekunstneren Eskil Rønningsbakken er en av de få sirkusartistene fra Norge. Bare 21 år gammel kan han se tilbake på 9 år i sirkus. Sin utdannelse har han fra Arnardo fra han var 12 år og seinere fra sirkus i Tyskland og Brasil. Eskil er kjent for sine halsbrekkende balansenumre bl.a. ytterst på Prekestolen og på kanten av taket på Hotell Plaza i Oslo. Eskil har rollen som alveprinsen Volund.

Den vakre
Danseren Siv Gaustad har sin første rolle i Norge etter en strålende karriere i USA. Siv er nå flyttet hjem igjen for å studere medisin. I RINGEN spiller Siv rollen som Volunds store kjærlighet Bodvil.

Klovnen
Sirkusklovnen Armande Brazil spilles av Stavangergutten Jørgen Tjemsland, bl a kjent fra Skamteateret i Stavanger. Jørgen er skuespiller og regissør, utdannet innen TV-produksjon fra Høyskolen i Stavanger. Han har bl a regissert kortfilmen «Jenta og fisken».

Musikken
Bare MUSIKKEN er verdt billetten! Og i tillegg vil publikum få oppleve en forrykende vakker og underholdende forestilling som overgår de villeste fantasier. Orkesteret til RINGEN er besatt med noen av de mest spennende og talentfulle unge norske musikere i dag. Pål Jackman, Per Zanussi, Bergmund Waal Skaslien, Kjetil Møster og Stig Rennestraum.

Pål Jackman, suksessfull filmregissør og musiker fra Haugesund, og Per Zanussi fra Stavanger, lager med intens lidenskap musikken til Ringen. Begge er for tiden bosatt i Oslo hvor Pål Jackman arbeider med nye filmprosjekter og videreutvikler bandkonseptet Wunderkammer. Per Zanussi, som bl.a. også er knyttet til Wunderkammer, er en travelt opptatt og ettertraktet musiker. Spiller i år både under Kongsberg Jazzfestival, Quart festivalen og Vestfoldfestspillene, i 3 ulike band. Bergmund Waal Skaslien er kanskje mest kjent for sitt samarbeid med koreografen Jo Strømgren. Kjetil Møster har tross sin unge alder bl.a. spilt med Chick Corea.

Scenograf: Sten Jensen Koreografi: Nuri Ribera Kostymedesign: Monica Luni


Premiere var på Rådhusplassen i Haugesund 8.august.

Stavanger, v Oljemuseet: 15. og 16.august, kl 21.00

Kristiansand, Tresset: 18. og 19.august, kl 21.00

Nysirkusfestivalen i Sandvika, Bærum: 22.-26. august, kl 21.00

Kongsvinger, v Holt ungdomskole: 1.september, kl 20.30

Elverum, Rutebilstasjonen: 5.september, kl 20.30

Hamar, Koigen: 8. og 9. September, kl 21.00


"Ringen" er en del av Ny-sirkus festivalen på Kadettangen i Sandvika. Mer om denne på www.ny-sirkusfestival.com


NYHETER  MELDINGER

Teaternett formidler nyheter fra norsk og internasjonalt teater. Hjelp oss å være oppdatert! Skjer det noe der du er - send oss et tips! Vår epostadresse:  teaternett@teaternett.no

-

Ansvarlig redaktør av Teaternett er Stein Kippersund, Torstadvegen 46, 2335 Stange
Teaternett har org.nr. 980 247 781. E-post-adresse er teaternett@teaternett.no