AKTUELT / Nyheter
(annonse)

Denne side publisert
18. desember 2000

HOVEDSIDE
Om Teaternett
AKTUELT
Nyheter
Meldinger
I mediebildet
Arkiv
SØKNy norsk dramatiker
på vei mot Europa?

Lene Therese Teigens stykke Mater Nexus er kjøpt opp av Stockholms Stadsteater allerede før urpremieren på Det Åpne Teater 31. januar. Forlaget som nå lanserer Teigen for et skandinavisk marked, Colombine Teaterförlag, bidro i sin tid til å gjøre Jon Fosse til et stort navn i Europa.

Dette er Teigens første helaftens tekst for teater.
Teksten er blant annet utviklet gjennom flere verksteder på Det Åpne Teater. Det er, som tittelen antyder, kvinnen som står i sentrum for handlingen. 

Ni kvinneskikkelser
- Det handler om karriere og kvinnelighet, om ekteskap, lidenskap og utroskap, men kanskje aller mest om morsrollen: om å ønske barn, få barn eller stebarn, velge å ikke få barn, miste barn ­ og finne tilbake til sine barn, opplyser Olav Thorbjørn Skare ved Det Åpne Teater. Tematikken belyses ved at hele ni kvinneskikkelser opptrer. Berit, vellykket forretningskvinne i 50-årene, er den sentrale figuren. Hun får kreft samtidig med at hun skal blir bestemor for første gang. 

Kjente skuespillere
Rollene bekles på urpremieren på Det Åpne Teater av en lang rekke kjente skuespillere: Berit spilles av Marianne Krogh, og i de andre rollene møter vi Anitra Terese Eriksen, Ulrikke Greve, Inger Heldal, Liv Heløe, Ine Jansen, Kristin Kajander, Hanne Lindbæk og Marianne Ustvedt.

Sammensatt formspråk
Mater Nexus blander tradisjonelt teater, monologer, løsrevne scenefragmenter og videoprojeksjoner til en storslått totalteateropplevelse. Berit Gullberg i Colombine Teaterförlag, som blant annet har Lars Norén i stallen, skriver om stykket at " konflikterna, som planteras i akt ett, gror och växer, skjuter skott, blommar og briserar i en storartad fresk över den moderna människans komplicerade relationer».

Erfaren dramaturg og instruktør
Lene Therese Teigen debuterte med romanen Hvitt Stille i 1993, og har skrevet dramatikk som er produsert i NRK.  Hun har dessuten arbeidet som instruktør og dramaturg i en årrekke.  
Mater Nexus er hennes første helaftens skuespill.  Hun setter selv opp Mater Nexus som en frittstående teaterprosjekt. Hun samarbeider med scenografen Åse Hegrenes, mens Sverre Indris Joner komponerer musikken. Forestillingen er en samproduksjon mellom House of Stories og Det Åpne Teater, i samarbeid med Det Norske Teatret. 
NYHETER  MELDINGER

Teaternett formidler nyheter fra norsk og internasjonalt teater. Hjelp oss å være oppdatert! Skjer det noe der du er - send oss et tips! Vår epostadresse:  teaternett@teaternett.no

-

Ansvarlig redaktør av Teaternett er Stein Kippersund, Torstadvegen 46, 2335 Stange
Teaternett har org.nr. 980 247 781. E-post-adresse er teaternett@teaternett.no